Mięciutkie i kruche polędwiczki z wyśmienitym
sosem z borowików. Zamiast prawdziwków możecie użyć jakichkolwiek leśnych
grzybów (świeżych lub mrożonych). Sos wyjdzie równie pyszny. Potrawę podawać z
purée ziemniaczanym,
małymi kluskami śląskimi lub jako danie samodzielne ;)
Składniki, 4 porcje:
Sos grzybowy
1 mała cebula
2 łyżki oliwy z
oliwek extravergine
2 łyżki masła
500 g borowików / rożnych
leśnych grzybów świeżych lub mrożonych
40 ml białego wytrawnego
wina
200 ml wody
4 szczypty soli
100 ml śmietany
kremówki 36 % / 30%
świeżo zmielony
czarny pieprz
1 łyżka posiekanej
natki pietruszki
Polędwiczki wieprzowe
500 g polędwicy
wieprzowej
sól
świeżo zmielony
czarny pieprz
pieprz ziołowy
3 łyżki oliwy z
oliwek extravergine
1.
Cebulę pokroić
w kostkę.
2.
Do rondelka
wlać oliwę, dodać masło i rozpuścić.
3.
Wrzucić cebulę
i przysmażać ją na małym ogniu przez 5 min.
4.
Dodać grzyby i
smażyć na średnim ogniu przez 3 min, często mieszając.
5.
Podlać winem i
trochę odparować przez 2 min.
6.
Zalać wodą,
doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień do minimum.
7.
Posolić i
gotować przez 15 min na małym ogniu.
8.
Wlać śmietankę
i gotować przez ok. 2 min, aż sos lekko zgęstnieje.
9.
Dodać szczyptę
pieprzu, natkę pietruszki i wymieszać.
10.
Polędwicę
pokroić na ok. 1 cm plastry (można je rozbić tłuczkiem).
11.
Posolić,
popieprzyć i smażyć na średnim ogniu po ok. 4 min z każdej strony.
12.
Polędwiczki
polać sosem grzybowym.
0 komentarze:
Prześlij komentarz