Dziś podajemy przepis na lukier
zwykły i królewski. Jeśli chodzi o ten pierwszy, bardzo lubimy zmieniać jego
smak, zastępując jedną łyżkę wody ulubionym likierem (np. Amaretto), sokiem z
cytryny, pomarańczy czy granatu (wtedy zmienia kolor na różowy). Lukier stosunkowo
szybko gęstnieje, więc najlepiej zacząć lukrowanie tuż po jego przygotowaniu.
Lukier królewski jest sztywny,
gęsty i śnieżnobiały, a po zastygnięciu twardy. Można nim lukrować całe
ciasteczka lub robić z niego tylko wzorki. Do obydwu lukrów można dodawać
barwniki spożywcze.
Składniki:
Lukier
zwykły
1 szklanka (250 ml) cukru pudru
2-3 łyżki gorącej wody (1 łyżkę można zastąpić
likierem, sokiem z cytryny, pomarańczy, granatu itp.)
1.
Do cukru wlać gorącą wodę i dokładnie
wymieszać, żeby nie było grudek.
2.
Gęstość lukru regulować dodając cukier
lub wlewając wodę.
***
Lukier
królewski
1 bardzo zimne białko
1 szklanka cukru pudru (220 g)
½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
1.
Białko ubić na sztywną pianę (przez
ok. 2-3 min).
2.
Stopniowo, po 1 łyżce dodawać cukier,
ciągle miksując.
3.
Po dodaniu całej ilości cukru miksować
przez 2 min.
4.
Na koniec dodać ekstrakt z wanilii i
miksować jeszcze przez 1 min.
5.
Lukier powinien być sztywny i gęsty.
6.
Jeżeli chcecie uzyskać jeszcze gęstszy
lukier do wykonywania szczegółowych zdobień, przesiejcie dodatkowe 2 łyżki
cukru pudru i wymieszajcie lukier łyżką.
0 komentarze:
Prześlij komentarz