Przepyszne uszka z grzybami z przepisu naszej mamy, na
które czekamy cały rok. Nigdy nie umiemy doczekać się kolacji wigilijnej i
podjadamy uszka już w ciągu dnia ;) Zanurzone w barszczyku smakują wyjątkowo i
wprost rozpływają się w ustach. Do farszu użyłyśmy suszonych borowików i
odrobiny podgrzybków. Uszka
można zamrozić (szczegóły na końcu przepisu).
Składniki, ponad 100
sztuk:
Farsz
100 g suszonych
borowików / podgrzybków
1 duża cebula
4 łyżki oleju
rzepakowego
3 łyżki bułki
tartej
1 jajko
sól do smaku
świeżo zmielony
czarny pieprz
1 płaska
łyżeczka pieprzu ziołowego
1. Grzyby zalać wodą i odstawić na 5 h lub całą noc.
2. Gotować je w tej samej wodzie przez 30 min i odcedzić,
zachowując wywar do barszczu.
3. Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na złoty kolor.
4. Grzyby pokroić w drobną kosteczkę lub zemleć przez
maszynkę.
5. Dodać cebulę, bułkę tartą, jajko, doprawić i wymieszać.
Ciasto
250-330 ml gorącej
wody
1 łyżka masła
500 g mąki
pszennej typ 500
1 łyżka oleju
rzepakowego
1. W gorącej wodzie rozpuścić masło i stopniowo wlewać do
mąki, mieszając łyżką lub ostrożnie ręką. Wody należy wlać tylko tyle, ile
zabierze mąka, czyli tylko do połączenia się składników.
2. Powygniatać chwilę, aż ciasto będzie gładkie,
elastyczne i nie będzie się kleiło do rąk. W razie konieczności podsypywać
mąką. Przykryć ściereczką i odstawić na 15-30 min.
3. Ciasto rozwałkować na 2 mm, pociąć na 3-4 cm kwadraty
i na każdy kłaść po 1 łyżeczce farszu.
4. Skleić ze sobą dwa przeciwległe rogi, zlepić boki, a
następnie dwa końce i odłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Przykryć ściereczką.
5. Na wrzącą, osoloną wodę wlać łyżkę oleju i wrzucać po
15 uszek. Zmniejszyć ogień do minimum i gotować 2-3 min od wypłynięcia uszek.
6. Wyjmować łyżką cedzakową i układać na tacy.
7. Uszka można mrozić: na tacy rozłożyć folię spożywczą,
ułożyć jedną warstwę uszek, przykryć folią, ułożyć kolejną warstwę itd. Wstawić
do zamrażarki. Po 3 dniach uszka można przełożyć do woreczków. Wystarczy
energicznie potrząsnąć zamrożonymi uszkami, żeby się oddzieliły.
0 komentarze:
Prześlij komentarz