Zachwycone
strukturą ciastek elfów, chwilę później upiekłyśmy te same, ale o korzennym smaku
:) Z ciasta można oczywiście wykrawać różne kształty, u nas tym razem słodkie
choineczki. Więcej o samym cieście w poście z elfami.
Składniki, 25 sztuk:
150 g mąki pszennej tortowej
70 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka gorzkiego kakao
50 g cukru pudru
szczypta soli
1 płaska łyżka przyprawy korzennej do piernika
skórka strata z 1 cytryny (niekoniecznie)
140 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
1 żółtko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
lukier (opcjonalnie)
1.
Obydwie mąki, kakao i cukier puder
przesiać na stolnicę lub do miski, wsypać szczyptę soli, przyprawę i wymieszać.
2.
Dodać skórkę z cytryny, masło, żółtko,
ekstrakt z wanilii i wszystko posiekać szybko nożem.
3.
Szybko połączyć wszystkie składniki,
rozcierając masło z mąką między palcami i uformować kulę.
4.
Spłaszczyć ciasto, zawinąć w folię
spożywczą i wstawić do lodówki na 30 min.
5.
Piekarnik nastawić na 180°C.
6.
Ciasto odwinąć z folii, rozwałkować na
grubość 5 mm i wykrawać ciasteczka.
7.
Przełożyć je na folię aluminiową,
wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 12 min, aż ciasteczka lekko się
zrumienią.
8.
Ostudzić i ewentualnie ozdobić lukrem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz