Korzenne ciasteczka choinki

Drukuj

Zachwycone strukturą ciastek elfów, chwilę później upiekłyśmy te same, ale o korzennym smaku :) Z ciasta można oczywiście wykrawać różne kształty, u nas tym razem słodkie choineczki. Więcej o samym cieście w poście z elfami.
 

Składniki, 25 sztuk:
150 g mąki pszennej tortowej
70 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka gorzkiego kakao
50 g cukru pudru
szczypta soli
skórka strata z 1 cytryny (niekoniecznie)
140 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
1 żółtko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

lukier (opcjonalnie)

1.     Obydwie mąki, kakao i cukier puder przesiać na stolnicę lub do miski, wsypać szczyptę soli, przyprawę i wymieszać.
2.     Dodać skórkę z cytryny, masło, żółtko, ekstrakt z wanilii i wszystko posiekać szybko nożem.
3.     Szybko połączyć wszystkie składniki, rozcierając masło z mąką między palcami i uformować kulę.
4.     Spłaszczyć ciasto, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 min.
5.     Piekarnik nastawić na 180°C.
6.     Ciasto odwinąć z folii, rozwałkować na grubość 5 mm i wykrawać ciasteczka.
7.     Przełożyć je na folię aluminiową, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 12 min, aż ciasteczka lekko się zrumienią.
8.     Ostudzić i ewentualnie ozdobić lukrem.





0 komentarze:

Prześlij komentarz