Granola

Drukuj

Granola to mieszanka płatków owsianych, orzechów, suszonych owoców i miodu pieczona do zrumienienia i chrupkości. Można kupić gotową granolę, ale smak tej domowej jest nieporównywalny. Dodatkową jej zaletą jest to, że możemy do niej użyć swoich ulubionych składników. Najlepiej smakuje z jogurtem lub mlekiem i z dodatkiem świeżych owoców. My często jemy ją z bananem, truskawkami, malinami, jagodami lub kiwi, a nawet z posiekaną czekoladą. 
 
Składniki, 750 g:
300 g płatków owsianych
150 g mieszanki suszonych owoców z orzechami (rodzynki, żurawina, wiśnie / czereśnie, migdały, orzechy laskowe)
80 g mieszanki suszonych owoców z płatkami kokosowymi (ananas, papaja)
garstka wiórków kokosowych
½ łyżeczki cynamonu
szczypta soli
50 ml oleju rzepakowego
50 ml miodu
100 g brązowego cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

1.    Dużą blachę wysmarować delikatnie olejem.
2.    Piekarnik nastawić na 180°C.
3.    W dużej misce wymieszać płatki, obydwie mieszanki owoców i orzechów, wiórki kokosowe, cynamon i sól.
4.    Olej, miód i cukier doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia i wlać ekstrakt z wanilii.
5.    Wlać do płatków i wymieszać.
6.    Rozprowadzić równomiernie na blasze i wstawić do nagrzanego piekarnika.
7.    Piec przez ok. 25 min, mieszając od czasu do czasu.
8.    Ostudzić, pokruszyć i przechowywać w szczelnym pojemniku.



0 komentarze:

Prześlij komentarz