Granola to mieszanka płatków
owsianych, orzechów, suszonych owoców i miodu pieczona do zrumienienia i chrupkości.
Można kupić gotową granolę, ale smak tej domowej jest nieporównywalny. Dodatkową
jej zaletą jest to, że możemy do niej użyć swoich ulubionych składników. Najlepiej
smakuje z jogurtem lub mlekiem i z dodatkiem świeżych owoców. My często jemy ją
z bananem, truskawkami, malinami, jagodami lub kiwi, a nawet z posiekaną
czekoladą.
Składniki, 750 g:
300
g płatków owsianych
150
g mieszanki suszonych owoców z orzechami (rodzynki, żurawina, wiśnie /
czereśnie, migdały, orzechy laskowe)
80
g mieszanki suszonych owoców z płatkami kokosowymi (ananas, papaja)
garstka
wiórków kokosowych
½
łyżeczki cynamonu
szczypta
soli
50
ml oleju rzepakowego
50
ml miodu
100
g brązowego cukru
1
łyżeczka ekstraktu z wanilii
1. Dużą
blachę wysmarować delikatnie olejem.
2. Piekarnik
nastawić na 180°C.
3. W
dużej misce wymieszać płatki, obydwie mieszanki owoców i orzechów, wiórki
kokosowe, cynamon i sól.
4. Olej,
miód i cukier doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia i wlać ekstrakt z wanilii.
5. Wlać
do płatków i wymieszać.
6. Rozprowadzić
równomiernie na blasze i wstawić do nagrzanego piekarnika.
7. Piec
przez ok. 25 min, mieszając od czasu do czasu.
8. Ostudzić,
pokruszyć i przechowywać w szczelnym pojemniku.
0 komentarze:
Prześlij komentarz