Pizza
z ulubionymi składnikami naszych domowników: z salami, boczkiem, pieczarkami,
kukurydzą i cebulą ;) Przepysznie smakuje również z sosem czosnkowym. Więcej o
samym cieście na pizzę w poście Pizza Margherita. Na zdjęciach pizza wykonana metodą I. Gorąco polecamy!
Sos
pomidorowy
3 łyżki oliwy z oliwek extravergine
½ średniej cebuli pokrojonej w kostkę
1 ząbek czosnku, obrany i zgnieciony dłonią
1 puszka krojonych pomidorów bez skórki
sól do smaku
1 płaska łyżeczka cukru lub do smaku
1 łyżeczka suszonego oregano
kilka listków świeżej bazylii
1.
W rondelku rozgrzać oliwę, wrzucić
cebulę i zeszklić na małym ogniu (ok. 5 min).
2.
Dodać czosnek, smażyć razem przez 2
min na małym ogniu i zalać pomidorami.
3.
Dodać sól, cukier, oregano, bazylię i
gotować pod przykryciem przez ok. 20 min, aż sos odpowiednio zgęstnieje.
Mieszać od czasu do czasu.
4.
Zmiksować blenderem (niedokładnie).
Sos
czosnkowy
10 łyżeczek jogurtu greckiego / śmietany 12%
3 łyżeczki majonezu
szczypta soli
szczypta cukru
1 duży ząbek czosnku
3 szczypty suszonego oregano
1.
Wymieszać jogurt z majonezem, wsypać
sól i cukier.
2.
Przecisnąć ząbek czosnku, rozetrzeć w
palcach oregano i wymieszać.
Ciasto
na pizzę
20 g świeżych drożdży / 10 drożdży instant
320 ml ciepłej wody (ale nie gorącej)
1 łyżeczka cukru
3 łyżki mąki
500 g mąki pszennej typ 00 lub 375 g mąki pszennej typ 550 + 125 g mąki pszennej typ 00 /
krupczatki lub 500 g mąki pszennej
typ 550
1 kopiasta łyżeczka soli
2 łyżki oliwy z oliwek extravergine
1.
Do średniej miski pokruszyć świeże
drożdże, wlać ciepłą wodę wsypać cukier i 3 łyżki mąki.
2.
Wymieszać, przykryć folią spożywczą i odstawić
w ciepłe miejsce na 15 min. Drożdże powinny się bardzo spienić. Z drożdży
suchych nie robić rozczynu: wystarczy wsypać je do mąki razem z cukrem.
3.
Mąkę przesiać do dużej miski i
wymieszać z solą.
4.
Wlać rozczyn i wymieszać łyżką, pod
koniec dodając oliwę.
5.
Stolnicę wysypać mąką i wyrabiać
ciasto przez ok. 10 min, aż będzie miękkie, elastyczne i nie będzie się kleiło
do rąk. Uformować w kulę i wybrać metodę wyrastania.
3 kulki mozzarelli pokrojone w cienkie plasterki
1 duża cebula pokrojona w piórka
100 g salami
150 g surowego wędzonego boczku w cienkich
plastrach
3 pieczarki pokrojone w plasterki
3 kopiaste łyżki kukurydzy z puszki
Metoda I – Podwójne wyrastanie
1.
Jeżeli będziecie piec 3 pizze naraz,
włożyć ciasto do jednej, dużej miski i przykryć folią spożywczą. Jeżeli
będziecie piec po 1 pizzy, lepiej przekroić ciasto na 3 części i włożyć je do
oddzielnych misek. Tak przygotowane ciasto wstawić do lodówki na 2-4 dni.
2.
Ciasto wyjąć z lodówki, obsypać mąką,
delikatnie wyjąć z miski i przekroić na 3 części.
3.
Przełożyć do osobnych miseczek,
przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce (np. obok kaloryfera) do
ponownego wyrastania na 2-2,5 h. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
4.
Piekarnik nastawić na 250°C i nagrzewać kamień do pieczenia
pizzy lub blaszkę z wyposażenia piekarnika przez 45-60 min.
5.
Ciasto delikatnie wyjąć z miseczki,
oprószyć mąką, delikatnie uformować w kulę i rozciągnąć je na kształt koła o
średnicy 27 cm (obiema rękami złapać górny brzeg ciasta, delikatnie je unieść,
tak by 1/3 ciasta spoczywała na stolnicy i szybko obracać je dookoła; ciasto
równomiernie się rozciągnie i będzie miało grubszy brzeg). Ciasta starać się
nie ugniatać ani nie wałkować, żeby nie straciło zbyt dużo pęcherzyków powietrza.
6.
Ciasto przełożyć na łopatkę do
zsuwania pizzy lub na papier do pieczenia.
7.
Rozsmarować 3 łyżki sosu pomidorowego
i kłaść kolejno składniki: mozzarellę, cebulę, boczek pokrojony na mniejsze
kawałki, salami, pieczarkę i kukurydzę.
8.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i
piec przez ok. 10-12 min, aż boki i spód się zarumienią.
9.
Pizzę wyjąć z piekarnika i podawać z
sosem czosnkowym.
Metoda II – Pojedyncze wyrastanie
1.
Ciasto przełożyć do miski, przykryć
folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce (np. obok kaloryfera) do wyrastania
na 1 h.
2.
Piekarnik nastawić na 250°C i nagrzewać kamień do pieczenia
pizzy lub blaszkę z wyposażenia piekarnika przez 45-60 min.
3.
Ciasto wyjąć z miski, przełożyć na
stolnicę, oprószyć mąką, przekroić na 3 części i uformować w kule. Jeżeli nie
będziecie piec wszystkich pizz naraz, resztę możecie schować do lodówki na
maksymalnie 4 dni (należy je wyciągnąć 2-2,5 h przed pieczeniem). Nie
przyniesie to jednak już takich efektów, jak w metodzie I.
4.
Ciasto rozciągnąć na kształt koła o
średnicy 27 cm (obiema rękami złapać górny brzeg ciasta, delikatnie je unieść,
tak by 1/3 ciasta spoczywała na stolnicy i szybko obracać je dookoła; ciasto
równomiernie się rozciągnie i będzie miało grubszy brzeg). Ciasta starać się
nie ugniatać ani nie wałkować, żeby nie straciło zbyt dużo pęcherzyków
powietrza.
5.
Ciasto przełożyć na łopatkę do
zsuwania pizzy lub na papier do pieczenia.
6.
Rozsmarować 3 łyżki sosu pomidorowego
i kłaść kolejno składniki: mozzarellę, cebulę, boczek pokrojony na mniejsze
kawałki, salami, pieczarkę i kukurydzę.
7.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i
piec przez ok. 10-12 min, aż boki i spód się zarumienią.
8.
Pizzę wyjąć z piekarnika i podawać z
sosem czosnkowym.
0 komentarze:
Prześlij komentarz