Świeczniki z piernika

Drukuj

Przy okazji pieczenia pierników do choinek, zrobiłyśmy również świeczniki. Do ich wykonania potrzebne są dwie foremki najlepiej o tym samym kształcie, ale w dwóch największych rozmiarach (np. kwiatki lub gwiazdki). Pierniczki sklejane i ozdabiane są lukrem królewskim. Dodatkowo upiększyłyśmy je perełkami cukrowymi. Jeśli chcecie, aby wkłady w świecznikach były wymienne, świeży lukier nie może stykać się z wkładem. 
 
Składniki, 10 świeczników:
400 g mąki pszennej tortowej
20 g kakao
½ łyżeczki sody
szczypta soli
115 g masła
100 g cukru pudru
125 ml miodu
1 małe jajko


10 wkładów do świeczek
perełki cukrowe

1.     Do miski przesiać mąkę, kakao i sodę.
2.     Wsypać przyprawę korzenną, sól i wymieszać.
3.     Masło zmiksować razem z cukrem na białą i puszystą masę.
4.     Wlać miód i zmiksować.
5.     Dodać jajko i zmiksować tylko do połączenia się składników.
6.     Wsypać mąkę i zmiksować do połączenia się składników.
7.     Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 2-4 h lub na noc.
8.     Piekarnik nastawić na 180°C.
9.     Ciasto rozwałkować na 3-4 mm i wykrawać pierniczki.
10.  Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 7-8 min.
11.  Od razu po wyjęciu z piekarnika w mniejszych pierniczkach ostrożnie wykroić na środku dziury wkładem do świeczek (uprzednio wyjmując wosk). Kiedy pierniczki wystygną, będzie to już trudne do wykonania.
12.  Przygotować lukier królewski.
13.  Mniejszy pierniczek posmarować lukrem z wierzchu i po bokach. Odstawić do zastygnięcia.
14.  Do lukru przesiać 1-2 łyżki cukru pudru i wymieszać.
15.  Szprycę (lub strzykawkę) napełnić lukrem i zrobić wzorek na brzegu większego pierniczka. Odstawić do zastygnięcia.
16.  Mniejszy pierniczek posmarować od spodu lukrem i przylepić do większego. Włożyć wkład do świeczek.
17.  Na brzegu mniejszego pierniczka i dookoła wkładu wycisnąć ze szprycy małe kropeczki i szybko ozdobić je perełkami cukrowymi (np. za pomocą wykałaczki maczanej w wodzie).
18.  Na wystających częściach dużego pierniczka wycisnąć większe kropki i ułożyć na nich większe perełki cukrowe.
19.  Na mniejszym pierniczku wycisnąć ze szprycy dowolne wzorki.
20.  Odstawić do całkowitego zastygnięcia lukru.




2 komentarze:

  1. Wasze świeczniki wyglądają tak pięknie, że skusiłam się i spróbowałam też takie zrobić. Nie wiem co poszło nie tak, ale wyszły bardzo kruche i większość się połamała :-( Te kilka, które się udało ocalić przed popękaniem są w efekcie końcowym super.

    OdpowiedzUsuń
  2. Może zbyt długo je piekłas? Każdy piekarnik piecze inaczej.

    OdpowiedzUsuń