Przy okazji pieczenia pierników do choinek, zrobiłyśmy
również świeczniki. Do ich wykonania potrzebne są dwie foremki najlepiej o tym
samym kształcie, ale w dwóch największych rozmiarach (np. kwiatki lub gwiazdki).
Pierniczki sklejane i ozdabiane są lukrem królewskim. Dodatkowo upiększyłyśmy
je perełkami cukrowymi. Jeśli chcecie, aby wkłady w świecznikach były wymienne,
świeży lukier nie może stykać się z wkładem.
Składniki, 10 świeczników:
400 g mąki pszennej tortowej
20 g kakao
½ łyżeczki sody
2 płaskie łyżki przyprawy korzennej do piernika
szczypta soli
115 g masła
100 g cukru pudru
125 ml miodu
1 małe jajko
10 wkładów do świeczek
perełki cukrowe
1.
Do miski przesiać
mąkę, kakao i sodę.
2. Wsypać przyprawę
korzenną, sól i wymieszać.
3.
Masło zmiksować
razem z cukrem na białą i puszystą masę.
4.
Wlać miód i
zmiksować.
5.
Dodać jajko i
zmiksować tylko do połączenia się składników.
6.
Wsypać mąkę i
zmiksować do połączenia się składników.
7.
Z ciasta
uformować kulę, spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 2-4
h lub na noc.
8.
Piekarnik
nastawić na 180°C.
9.
Ciasto
rozwałkować na 3-4 mm i wykrawać pierniczki.
10.
Wstawić do
nagrzanego piekarnika i piec przez 7-8 min.
11.
Od razu po
wyjęciu z piekarnika w mniejszych pierniczkach ostrożnie wykroić na środku dziury
wkładem do świeczek (uprzednio wyjmując wosk). Kiedy pierniczki wystygną,
będzie to już trudne do wykonania.
12.
Przygotować
lukier królewski.
13.
Mniejszy
pierniczek posmarować lukrem z wierzchu i po bokach. Odstawić do zastygnięcia.
14.
Do lukru przesiać
1-2 łyżki cukru pudru i wymieszać.
15.
Szprycę (lub
strzykawkę) napełnić lukrem i zrobić wzorek na brzegu większego pierniczka.
Odstawić do zastygnięcia.
16.
Mniejszy
pierniczek posmarować od spodu lukrem i przylepić do większego. Włożyć wkład do
świeczek.
17.
Na brzegu
mniejszego pierniczka i dookoła wkładu wycisnąć ze szprycy małe kropeczki i
szybko ozdobić je perełkami cukrowymi (np. za pomocą wykałaczki maczanej w
wodzie).
18.
Na wystających
częściach dużego pierniczka wycisnąć większe kropki i ułożyć na nich większe
perełki cukrowe.
19.
Na mniejszym
pierniczku wycisnąć ze szprycy dowolne wzorki.
20.
Odstawić do całkowitego
zastygnięcia lukru.
Wasze świeczniki wyglądają tak pięknie, że skusiłam się i spróbowałam też takie zrobić. Nie wiem co poszło nie tak, ale wyszły bardzo kruche i większość się połamała :-( Te kilka, które się udało ocalić przed popękaniem są w efekcie końcowym super.
OdpowiedzUsuńMoże zbyt długo je piekłas? Każdy piekarnik piecze inaczej.
OdpowiedzUsuń