Kasza jaglana zapiekana z owocami

Drukuj

Kasza jaglana zapiekana z bananem i gruszką na dobry początek dnia :)  Wiele osób nie lubi tej kaszy, a to błąd, bo jest bardzo zdrowa. Ma wiele witamin oraz właściwości odkwaszające i ocieplające organizm. Zwykle jemy ją na śniadanie z owocami, bo tak najbardziej nam smakuje. Do naszej owocowej zapiekanki używamy banana oraz gruszki lub jabłka. Pasują też do niej maliny czy truskawki, a nawet granola dodana już po zapieczeniu. Świetnie komponuje się z ziarnami słonecznika i wiórkami kokosowymi.
 
Składniki, 2 porcje:
125 g kaszy jaglanej
woda do namoczenia
1 łyżka octu winnego / ½ łyżeczki soli
1 łyżeczka masła
100 ml wody / mleka
1 łyżeczka brązowego cukru lub do smaku
½ łyżeczki imbiru
½ łyżeczki cynamonu
3 łyżki wiórków kokosowych
3 łyżki wyłuskanych ziaren słonecznika
1 mała gruszka
1 mały banan

1.     Kaszę zalać wodą, wlać ocet lub wsypać sól i odstawić na całą noc.
2.     Odcedzić i przelać wodą.
3.     Piekarnik nastawić na 180°C.
4.    Kaszę przełożyć do garnka, zalać szklanką wody i gotować a małym ogniu przez 10 min od zawrzenia. Po tym czasie woda powinna całkowicie wyparować.
5.     Wymieszać z masłem, wlać 100 ml wody lub mleka i znów wymieszać.
6.     Wsypać cukier, imbir, cynamon, wiórki, słonecznik i wymieszać.
7.     Owoce pokroić w małe kawałki i wymieszać z kaszą.
8.     Nałożyć do foremek, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 15 min.




0 komentarze:

Prześlij komentarz