Kasza
jaglana zapiekana z bananem i gruszką na dobry początek dnia :) Wiele osób nie lubi tej kaszy, a to błąd, bo
jest bardzo zdrowa. Ma wiele witamin oraz właściwości odkwaszające i
ocieplające organizm. Zwykle jemy ją na śniadanie z owocami, bo tak najbardziej
nam smakuje. Do naszej owocowej zapiekanki używamy banana oraz gruszki lub
jabłka. Pasują też do niej maliny czy truskawki, a nawet granola dodana już po
zapieczeniu. Świetnie komponuje się z ziarnami słonecznika i wiórkami kokosowymi.
Składniki, 2 porcje:
125 g kaszy jaglanej
woda do namoczenia
1 łyżka octu winnego / ½ łyżeczki soli
1 łyżeczka masła
100 ml wody / mleka
1 łyżeczka brązowego cukru lub do smaku
½ łyżeczki imbiru
½ łyżeczki cynamonu
3 łyżki wiórków kokosowych
3 łyżki wyłuskanych ziaren słonecznika
1 mała gruszka
1 mały banan
1.
Kaszę zalać wodą, wlać ocet lub wsypać
sól i odstawić na całą noc.
2.
Odcedzić i przelać wodą.
3.
Piekarnik nastawić na 180°C.
4.
Kaszę przełożyć do garnka, zalać
szklanką wody i gotować a małym ogniu przez 10 min od zawrzenia. Po tym czasie
woda powinna całkowicie wyparować.
5.
Wymieszać z masłem, wlać 100 ml wody lub
mleka i znów wymieszać.
6.
Wsypać cukier, imbir, cynamon, wiórki,
słonecznik i wymieszać.
7.
Owoce pokroić w małe kawałki i
wymieszać z kaszą.
8.
Nałożyć do foremek, wstawić do
nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 15 min.
0 komentarze:
Prześlij komentarz