Pyszny
boczuś pieczony wg przepisu naszej mamy. Najpierw należy go obgotować, a
później natrzeć przyprawami i zapiec w piekarniku. Po schłodzeniu w lodówce jest
jak aromatyczne masełko i bardzo szybko rozchodzi się na świątecznym stole. Polecamy
do chleba i jako dodatek do sałatek.
1 kg chudego surowego niewędzonego boczku
5 ziarenek ziela angielskiego
5 ziarenek pieprzu
1 duży liść laurowy
ok. 1,5 łyżeczki soli
½ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
2 łyżeczki suszonego majeranku
2 łyżeczki mielonego kminku
1 łyżeczka suszonego tymianku
2 ząbki czosnku
2 małe liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
1.
Boczek umyć, włożyć do wrzącej wody,
dodać ziele angielskie, pieprz, liść laurowy i gotować na wolnym ogniu przez 30
min.
2.
Od razu zalać zimną wodą i pozostawić
na 15 min. Usunąć ewentualną skórę.
3.
Piekarnik nastawić na 180°C.
4.
Sól, pieprz, paprykę, majeranek,
kminek i tymianek wymieszać i dobrze natrzeć boczek ze wszystkich stron.
5.
Czosnek przecisnąć przez praskę i
natrzeć nim boczek.
6.
Na wierzch położyć liście laurowe i
ziele angielskie.
7.
Boczek zawinąć w folię aluminiową, wstawić
do nagrzanego piekarnika i piec przez 1 h.
8.
Wyjąć, przykryć deską i położyć coś
ciężkiego.
9.
Ostudzić i wstawić do lodówki.
0 komentarze:
Prześlij komentarz