Pieczony boczek

Drukuj

Pyszny boczuś pieczony wg przepisu naszej mamy. Najpierw należy go obgotować, a później natrzeć przyprawami i zapiec w piekarniku. Po schłodzeniu w lodówce jest jak aromatyczne masełko i bardzo szybko rozchodzi się na świątecznym stole. Polecamy do chleba i jako dodatek do sałatek.
 
Składniki:
1 kg chudego surowego niewędzonego boczku
5 ziarenek ziela angielskiego
5 ziarenek pieprzu
1 duży liść laurowy
ok. 1,5 łyżeczki soli
½ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
2 łyżeczki suszonego majeranku
2 łyżeczki mielonego kminku
1 łyżeczka suszonego tymianku
2 ząbki czosnku
2 małe liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego

1.     Boczek umyć, włożyć do wrzącej wody, dodać ziele angielskie, pieprz, liść laurowy i gotować na wolnym ogniu przez 30 min.
2.     Od razu zalać zimną wodą i pozostawić na 15 min. Usunąć ewentualną skórę.
3.     Piekarnik nastawić na 180°C.
4.     Sól, pieprz, paprykę, majeranek, kminek i tymianek wymieszać i dobrze natrzeć boczek ze wszystkich stron.
5.     Czosnek przecisnąć przez praskę i natrzeć nim boczek.
6.     Na wierzch położyć liście laurowe i ziele angielskie.
7.     Boczek zawinąć w folię aluminiową, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 1 h.
8.     Wyjąć, przykryć deską i położyć coś ciężkiego.
9.     Ostudzić i wstawić do lodówki.




0 komentarze:

Prześlij komentarz