Kasza
gryczana z sosem czosnkowym? My też dziwiłyśmy się temu połączeniu. Spróbowałyśmy
go w restauracji i tak nam posmakowało, że później zrobiłyśmy swoją wersję :) Kasza
bardzo dobrze smakuje z sosem czosnkowym z dodatkiem koperku, więc nie
pomijajcie go w przepisie. Zamiast schabu możecie użyć karkówki lub piersi z
kurczaka. Potrawę przygotowuje się podczas gotowania kaszy, więc trwa to
naprawdę krótko.
Składniki, 2 porcje:
Kasza
ze schabem
2 woreczki kaszy gryczanej
6 cieniutkich plasterków surowego, wędzonego boczku
4 łyżki oliwy z oliwek extravergine
1 duży ząbek czosnku zgnieciony dłonią
4 plasterki schabu / karkówki pokrojone w kostkę /
1 pierś z kurczaka
1 łyżeczka przyprawy curry
1 łyżeczka suszonego tymianku
½ dużej cebuli pokrojonej w kostkę
50 ml białego wytrawnego wina
Sos
czosnkowy z koperkiem
6 łyżeczek jogurtu greckiego / śmietany 12 %
2 łyżeczki majonezu
szczypta soli
szczypta cukru
1 ząbek czosnku
1 łyżka posiekanego świeżego koperku
1.
Kaszę ugotować w osolonej wodzie wg
zaleceń na opakowaniu.
2.
Boczek pokroić w szerokie paski,
wrzucić na zimną patelnię i wytopić go na średnim ogniu.
3.
Wlać oliwę i smażyć czosnek na małym
ogniu przez ok. 1 min.
4.
Schab obtoczyć w curry i tymianku.
5.
Wyjąć czosnek, wrzucić schab i
obsmażyć go szybko na większym ogniu (ok. 1 min), często mieszając.
6.
Dodać cebulę, zmniejszyć ogień do
minimum i smażyć przez 2 min.
7.
Zalać winem, odparowywać przez 2 min i
wlać kilka łyżek wody z gotującej się kaszy. Jeżeli schab jest zbyt twardy,
należy go trochę poddusić, wlewając więcej wody z kaszy.
8.
Wymieszać z odcedzoną kaszą.
9.
Podawać z sosem czosnkowym: wymieszać
jogurt z majonezem, wsypać sól i cukier. Przecisnąć ząbek czosnku, wsypać
koperek i wymieszać.
0 komentarze:
Prześlij komentarz