Drożdżowe kapuśniaczki

Drukuj

Pyszne drożdżowe kapuśniaczki z leśnymi grzybami wg przepisu naszej babci. Ciasto już przy wyrabianiu jest bardzo mięciutkie i łatwo się z nim pracuje. Tuż po upieczeniu są lekko chrupiące, a po wystygnięciu miękną i rozpływają się w ustach :) Gdy tylko wystygną można je zamrozić. Do popicia polecamy barszczyk na wywarze z grzybów. Pycha! 
 
Składniki, 50 sztuk:
150 ml ciepłego mleka
10 g świeżych drożdży
½ łyżeczki cukru
3 łyżki mąki pszennej do rozczynu
280 g mąki pszennej typ 550
1 łyżeczka soli
1 jajko roztrzepane widelcem
30 g masła

kapusta z grzybami z połowy porcji

1 małe, roztrzepane jajko
kminek

1.     Do mleka pokruszyć drożdże, wsypać cukier, 3 łyżki mąki i wymieszać.
2.     Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 15 min.
3.     Masło roztopić w rondelku.
4.     Do miski przesiać mąkę, wsypać sól, wlać rozczyn i wymieszać łyżką.
5.     Dodać jajko, wlać masło i wymieszać.
6.     Stolnicę oprószyć mąką, wyjąć ciasto (będzie się kleić) i dobrze oprószyć je mąką.
7.     Wyrabiać ciasto przez 10 min, aż będzie mięciutkie i elastyczne. Jeśli ciasto mimo oprószenia mąką wciąż będzie się kleić, dosypać maksymalnie 20 g mąki.
8.     Ciasto włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 1 h.
9.     Rozwałkować na prostokąt 45x27 cm o grubości 3-4 mm i pociąć na 4 cm kwadraty.
10.  Na każdy kwadrat nałożyć łyżeczkę nadzienia i skleić ze sobą wszystkie rogi.
11.  Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić w ciepłe miejsce na ½ h.
12.  Piekarnik nastawić na 190°C.
13.  Kapuśniaczki posmarować jajkiem, posypać kminkiem, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15-20 min.





0 komentarze:

Prześlij komentarz