Czekoladowe babeczki z bitą śmietaną. Są miękkie, puszyste,
a przede wszystkim bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Z czapeczkami Mikołaja
bardzo ładnie się prezentują, a u dzieci wywołują wielki uśmiech :) Wszystkie
składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Babeczki należy przechowywać w
lodówce ze względu na bitą śmietanę.
Składniki, 12 sztuk:
Babeczki
150 g mąki pszennej
tortowej
1 łyżeczka proszku do
pieczenia
20 g gorzkiego kakao
100 g masła
100 g drobnego cukru
2 jajka
100 ml mleka / śmietany
kremówki 30%
1 łyżeczka ekstraktu
z wanilii
Bita śmietana
400 ml śmietany
kremówki 30% (dobrze schłodzonej)
1 op. cukru
wanilinowego
czerwony barwnik
spożywczy
1.
Formę na
babeczki wyłożyć papilotkami.
2.
Piekarnik
nastawić na 180°C.
3.
Mąkę, proszek
i kakao przesiać i odstawić.
4.
Masło i cukier
utrzeć na białą i puszystą masę.
5.
Dodawać po 1
jajku, za każdym razem miksując przez 1 min.
6.
Wlać mleko lub
śmietanę i zmiksować.
7.
Wsypać mąkę z
kakao i wymieszać łyżką, pod koniec dodając ekstrakt z wanilii.
8.
Ciasto
przełożyć do papilotek, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 20 min do
suchego patyczka. Ostudzić.
9.
Śmietanę ubić
na sztywno, pod koniec dodając cukier wanilinowy.
10.
¼ bitej
śmietany przełożyć do miseczki, a resztę zmiksować z kilkoma kroplami czerwonego
barwnika.
11.
Do szprycy
nałożyć czerwoną bitą śmietanę i wycisnąć ją w kształcie czapeczki: wystarczy
przyłożyć tylkę szprycy prostopadle do babeczki i wycisnąć naraz (ale nie za
szybko) sporą ilość śmietany, przeciągając szprycę ku górze.
12.
Umyć szprycę,
osuszyć i nałożyć białą bitą śmietanę.
13.
Zrobić białą
otoczkę u nasady czapki i biały pomponik na samej górze.
0 komentarze:
Prześlij komentarz