Kandyzowana skórka pomarańczowa

Drukuj

Smażona skórka pomarańczowa doskonale nadaje się do świątecznych wypieków. Jedna z nas ma to szczęście, że w jej ogrodzie rosną właśnie przepyszne pomarańcze. Nie mogła więc nie usmażyć skórki pomarańczowej ;) Jest łatwa w przygotowaniu i o wiele lepsza od kupionej, więc warto zrobić ją samemu. Można ją przechowywać w lodówce do miesiąca czasu lub zamrozić na kilka miesięcy. Skórka po usmażeniu z cukrem jest słodka, intensywna w smaku i pozbawiona goryczki.
 
Składniki, 2 małe słoiczki:
4 średnie pomarańcze
gorąca woda do namoczenia pomarańczy
¾ szklanki cukru
50 ml wody

1.     Pomarańcze sparzyć i wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą.
2.     Zalać pomarańcze wrzątkiem i moczyć przez 15 min.
3.     Osuszyć i obrać: odciąć dwa końce, naciąć skórkę wzdłuż z 4 stron i zdjąć.
4.     Każdą ćwiartkę skórki pokroić w ½ cm paseczki, a następnie w kosteczkę. Jeżeli skórka ma zbyt dużo białej części, jej nadmiar należy usunąć.
5.     Do niskiego, szerokiego garnka wsypać cukier i wlać wodę.
6.     Podgrzać i mieszać, aż się rozpuści.
7.     Dodać skórkę z pomarańczy i smażyć na wolnym ogniu przez 45 min często mieszając. Jeżeli skórka zacznie przywierać, należy dodać troszkę cukru.
8.     Gotową skórkę przełożyć do słoiczków i przechowywać w lodówce do miesiąca lub zamrozić.



0 komentarze:

Prześlij komentarz