Kremowe udka z kurczaka z czosnkowymi frytkami

Drukuj

Pysznie doprawione udka z kurczaka z przepysznymi czosnkowymi frytkami i sałatką z sosem winegret. Dzięki dodatkowi śmietankowego serka udka stają się kremowe, ale i bez niego wyjdą równie smaczne. Frytki smażone na oleju kukurydzianym z czosnkiem zyskują wyjątkowy smak. Od kilku lat nie smażymy ich inaczej. Nie wyrzucamy nawet usmażonego czosnku ;) Pycha!
 
Składniki, 4 porcje:
Udka z kurczaka
4 udka z kurczaka
4 łyżki serka śmietankowego (np. Twój Smak, Turek)
1 łyżeczka suszonego cząbru
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 płaska łyżeczka suszonego tymianku
½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
½ łyżeczki soli
6 łyżek oleju rzepakowego / oliwy z oliwek extravergine
2 cebule
3 ząbki czosnku

1.     Udka umyć osuszyć i do każdego z nich włożyć pod skórę po 1 łyżce serka, rozprowadzając go na całej powierzchni.
2.     Wszystkie przyprawy wymieszać z olejem, natrzeć nimi udka i odstawić na minimum 1 h, a najlepiej na całą noc.
3.     Piekarnik nastawić na 190°C.
4.     Cebule obrać, pokroić w ćwiartki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
5.     Dodać obrane i zgniecione dłonią ząbki czosnku i położyć udka z kurczaka.
6.     Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec do miękkości przez ok. 1-1,5 h.

Frytki
10 dużych ziemniaków
1 l oleju kukurydzianego / słonecznikowego / rzepakowego
5 ząbków czosnku obranych i przekrojonych na pół
sól do smaku

1.     Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w długie 1cm słupki.
2.     Rozgrzać olej, wrzucić pierwszą partię ziemniaków, 5 połówek ząbków czosnku i smażyć frytki na złoty kolor. Tak samo smażyć drugą partię.
3.     Wyjmować łyżką cedzakową i odkładać na ręcznik papierowy.
4.     Posolić i wymieszać.

Surówka z sosem winegret
1 średnia sałata rzymska / lodowa
1 duża marchewka
3 szczypty soli morskiej lub do smaku
4 łyżki oliwy z oliwek extravergine
3 łyżki octu winnego

1.     Sałatę umyć, osuszyć, poszarpać na kawałki i włożyć do miski.
2.     Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce w plasterki.
3.     Doprawić solą, oliwą, octem i wymieszać. 



0 komentarze:

Prześlij komentarz