Pysznie
doprawione udka z kurczaka z przepysznymi czosnkowymi frytkami i sałatką z
sosem winegret. Dzięki dodatkowi śmietankowego serka udka stają się kremowe,
ale i bez niego wyjdą równie smaczne. Frytki smażone na oleju kukurydzianym z
czosnkiem zyskują wyjątkowy smak. Od kilku lat nie smażymy ich inaczej. Nie
wyrzucamy nawet usmażonego czosnku ;) Pycha!
Składniki, 4 porcje:
Udka
z kurczaka
4 udka z kurczaka
4 łyżki serka śmietankowego (np. Twój Smak, Turek)
1 łyżeczka suszonego cząbru
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 płaska łyżeczka suszonego tymianku
½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
½ łyżeczki soli
6 łyżek oleju rzepakowego / oliwy z oliwek
extravergine
2 cebule
3 ząbki czosnku
1.
Udka umyć osuszyć i do każdego z nich włożyć
pod skórę po 1 łyżce serka, rozprowadzając go na całej powierzchni.
2.
Wszystkie przyprawy wymieszać z
olejem, natrzeć nimi udka i odstawić na minimum 1 h, a najlepiej na całą noc.
3.
Piekarnik nastawić na 190°C.
4.
Cebule obrać, pokroić w ćwiartki i
ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
5.
Dodać obrane i zgniecione dłonią ząbki
czosnku i położyć udka z kurczaka.
6.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i
piec do miękkości przez ok. 1-1,5 h.
Frytki
10 dużych ziemniaków
1 l oleju kukurydzianego / słonecznikowego /
rzepakowego
5 ząbków czosnku obranych i przekrojonych na pół
sól do smaku
1.
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w
długie 1cm słupki.
2.
Rozgrzać olej, wrzucić pierwszą partię
ziemniaków, 5 połówek ząbków czosnku i smażyć frytki na złoty kolor. Tak samo
smażyć drugą partię.
3.
Wyjmować łyżką cedzakową i odkładać na
ręcznik papierowy.
4.
Posolić i wymieszać.
Surówka z sosem winegret
1 średnia
sałata rzymska / lodowa
1 duża marchewka
3 szczypty soli
morskiej lub do smaku
4 łyżki oliwy z
oliwek extravergine
3 łyżki octu
winnego
1. Sałatę umyć, osuszyć, poszarpać na kawałki i włożyć do
miski.
2. Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce w plasterki.
3. Doprawić solą, oliwą, octem i wymieszać.
0 komentarze:
Prześlij komentarz