Korona Trzech Króli

Drukuj

Drożdżowa korona na Trzech Króli :) Na to święto w wielu krajach piecze się inne, tradycyjne ciasto. Często jednak jest to drożdżowy wieniec z bakaliami. Ukrywa się w nim jeden migdał: ten kto go znajdzie, będzie miał szczęście przez cały rok ;) Inna wersja głosi, że jeśli przytrafi się on kawalerowi, będzie królem wieczoru, jeżeli pannie – szybko wyjdzie za mąż ;) My upiekłyśmy maślaną koronę brioche, bogatą w rodzynki i żurawinę. Jest mięciutka, delikatnie migdałowa i długo zachowuje świeżość. Najlepiej smakuje ze szklanką zimnego mleka :) Pomysł na kształt ciasta – Every Cake You Bake.
 
Składniki, forma z kominem 24 cm:
Ciasto
100 ml ciepłego mleka
15 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżka mąki do rozczynu
370 g mąki pszennej typ 450 / 550
szczypta soli
50 g drobnego cukru z prawdziwą wanilią
3 jajka
170 g masła w temp. pokojowej
1 łyżka Amaretto

50 g rodzynków
50 g suszonej żurawiny + kilka do dekoracji
2 łyżki Amaretto
gorąca woda

1 obrany migdał

1 roztrzepane jajko do posmarowania ciasta

1.     Rodzynki i żurawinę zalać likierem z gorącą wodą i odstawić na kilka h lub na całą noc.
2.     Do mleka pokruszyć drożdże, wsypać cukier, 1 łyżkę mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 15 min.
3.     Do miski przesiać mąkę, wsypać sól, cukier i wymieszać.
4.     Wlać rozczyn, zmiksować hakiem i dodawać po 1 jajku w krótkich odstępach czasu. Miksować przez 10 min.
5.     Stopniowo dodawać masło po 1 łyżce. Po dodaniu masła miksować jeszcze przez 3 min.
6.     Wlać Amaretto i wmiksować w ciasto odcedzone rodzynki i żurawinę.
7.     Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 1 h.
8.     Stolnicę i ciasto oprószyć mąką, uformować kulę i przekroić ją na 3 równe części.
9.     Dwie części przekroić na 4 części, a jedną na 8.
10.  Uformować kulki i do jednej schować migdał.
11.  Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (folia aluminiowa przywiera do ciasta).
12.  Ułożyć w niej 8 większych kulek, a na nich 8 mniejszych i odstawić na ½ h w ciepłe miejsce.
13.  Piekarnik nastawić na 180°C.
14.  Ciasto posmarować jajkiem, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 30 min. Jeśli pod koniec pieczenia będzie się za bardzo rumienić, należy położyć na nie folię aluminiową.
15.  Wyjąć z piekarnika, lekko ostudzić i wyjąć z formy.

Lukier migdałowy
70 g cukru pudru
1 łyżka gorącej wody
1,5 łyżki Amaretto

1.     Do cukru wlać gorącą wodę, likier i dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Gęstość lukru regulować dodając cukier lub wlewając wodę.
2.     Polukrować ciasto i udekorować żurawiną.





0 komentarze:

Prześlij komentarz