Drożdżowa korona na Trzech Króli :) Na to święto w wielu
krajach piecze się inne, tradycyjne ciasto. Często jednak jest to drożdżowy
wieniec z bakaliami. Ukrywa się w nim jeden migdał: ten kto go znajdzie, będzie
miał szczęście przez cały rok ;) Inna wersja głosi, że jeśli przytrafi się on
kawalerowi, będzie królem wieczoru, jeżeli pannie – szybko wyjdzie za mąż ;) My
upiekłyśmy maślaną koronę brioche, bogatą w rodzynki i żurawinę. Jest mięciutka,
delikatnie migdałowa i długo zachowuje świeżość. Najlepiej smakuje ze szklanką
zimnego mleka :) Pomysł na kształt ciasta – Every Cake You Bake.
Składniki, forma z kominem 24 cm:
Ciasto
100 ml ciepłego mleka
15 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżka mąki do rozczynu
370 g mąki pszennej typ 450 /
550
szczypta soli
50 g drobnego cukru z
prawdziwą wanilią
3 jajka
170 g masła w temp. pokojowej
1 łyżka Amaretto
50 g rodzynków
50 g suszonej żurawiny +
kilka do dekoracji
2 łyżki Amaretto
gorąca woda
1 obrany migdał
1 roztrzepane jajko do
posmarowania ciasta
1.
Rodzynki i
żurawinę zalać likierem z gorącą wodą i odstawić na kilka h lub na całą noc.
2.
Do mleka
pokruszyć drożdże, wsypać cukier, 1 łyżkę mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe
miejsce na 15 min.
3.
Do miski przesiać
mąkę, wsypać sól, cukier i wymieszać.
4.
Wlać rozczyn,
zmiksować hakiem i dodawać po 1 jajku w krótkich odstępach czasu. Miksować
przez 10 min.
5.
Stopniowo dodawać
masło po 1 łyżce. Po dodaniu masła miksować jeszcze przez 3 min.
6.
Wlać Amaretto i
wmiksować w ciasto odcedzone rodzynki i żurawinę.
7.
Przykryć folią
spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 1 h.
8.
Stolnicę i ciasto
oprószyć mąką, uformować kulę i przekroić ją na 3 równe części.
9.
Dwie części
przekroić na 4 części, a jedną na 8.
10.
Uformować kulki i
do jednej schować migdał.
11.
Formę wysmarować
masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (folia aluminiowa przywiera do ciasta).
12.
Ułożyć w niej 8
większych kulek, a na nich 8 mniejszych i odstawić na ½ h w ciepłe miejsce.
13.
Piekarnik
nastawić na 180°C.
14.
Ciasto posmarować
jajkiem, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 30 min. Jeśli pod koniec
pieczenia będzie się za bardzo rumienić, należy położyć na nie folię
aluminiową.
15.
Wyjąć z
piekarnika, lekko ostudzić i wyjąć z formy.
Lukier migdałowy
70 g cukru pudru
1 łyżka gorącej wody
1,5 łyżki Amaretto
1. Do cukru wlać gorącą wodę, likier
i dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Gęstość lukru regulować dodając
cukier lub wlewając wodę.
2.
Polukrować ciasto i udekorować żurawiną.
0 komentarze:
Prześlij komentarz