Pyszny, orzeźwiający podwieczorek: cząstki pomarańczy w świeżo
wyciśniętym soku z pomarańczy i z odrobiną likieru Maraschino (w wersji dla
dzieci pomińcie likier). Kto by pomyślał, że wystarczą dwie pomarańcze i jedna
łyżeczka likieru, aby przez chwilę poczuć się jak na słonecznej Sycylii, gdzie
sezon na te soczyste owoce trwa w najlepsze… :)
Składniki, 2 porcje:
4 pomarańcze
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki likieru Maraschino
1.
Wyfiletować dwie pomarańcze:
odciąć plastry z końców pomarańczy, ściąć skórkę od góry do dołu łącznie z
białą skórką. Wyciąć cząstki.
2.
Fileciki przekroić
na pół i przełożyć do miseczek.
3.
Pozostałe
pomarańcze przekroić na pół i odkroić 2 plasterki do dekoracji.
4.
Wycisnąć sok z
obydwu pomarańczy, posłodzić, wlać po łyżeczce likieru, wymieszać i zalać
cząstki.
5.
Udekorować
plasterkami pomarańczy i schłodzić.
0 komentarze:
Prześlij komentarz