Pomarańcze w likierze Maraschino

Drukuj

Pyszny, orzeźwiający podwieczorek: cząstki pomarańczy w świeżo wyciśniętym soku z pomarańczy i z odrobiną likieru Maraschino (w wersji dla dzieci pomińcie likier). Kto by pomyślał, że wystarczą dwie pomarańcze i jedna łyżeczka likieru, aby przez chwilę poczuć się jak na słonecznej Sycylii, gdzie sezon na te soczyste owoce trwa w najlepsze… :)
 
Składniki, 2 porcje:
4 pomarańcze
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki likieru Maraschino

1.    Wyfiletować dwie pomarańcze: odciąć plastry z końców pomarańczy, ściąć skórkę od góry do dołu łącznie z białą skórką. Wyciąć cząstki.
2.     Fileciki przekroić na pół i przełożyć do miseczek.
3.     Pozostałe pomarańcze przekroić na pół i odkroić 2 plasterki do dekoracji.
4.     Wycisnąć sok z obydwu pomarańczy, posłodzić, wlać po łyżeczce likieru, wymieszać i zalać cząstki.
5.     Udekorować plasterkami pomarańczy i schłodzić.



0 komentarze:

Prześlij komentarz