Bardzo
smaczny, kremowy pasztet wg przepisu naszej cioci Ewy. Pieczemy go na
Wielkanoc, Boże Narodzenie lub większą imprezę rodzinną ;) Im tłustszego mięsa
użyjecie, tym pasztet będzie miał lepszą konsystencję. Z
chudego mięsa może się kruszyć. Wszystkie przyprawy
wnoszą smak do pasztetu, więc nie pomijajcie żadnej z nich. Smacznego :)
1 kg surowego, tłustego boczku
600 g karczku / łopatki
400 g wołowiny / indyka / kurczaka
200 g podgardla (opcjonalnie)
1 marchewka
1 plasterek selera
1 średnia cebula
2 liście laurowe
5 ziarenek jałowca
5 ziarenek ziela angielskiego
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka estragonu
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
2 małe wątróbki drobiowe (opcjonalnie)
1 czerstwa bułka
4 jajka
sól do smaku
świeżo zmielony czarny pieprz
1.
Boczek, karczek, wołowinę i podgardle pokroić
w 4-5 cm kostkę i włożyć do garnka.
2.
Marchewkę, seler i cebulę obrać i
dodać do mięsa.
3.
Dodać liście laurowe, zmiażdżone
ziarenka jałowca i ziela, tymianek, estragon i gałkę muszkatołową.
4.
Podlać małą ilością wody i dusić do
miękkości na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 1 h. Zachować wywar.
5.
Wątróbkę wrzucić na wrzącą wodę w
osobnym garnuszku i gotować przez 3 min.
6.
Piekarnik nastawić na 180°C.
7.
Bułkę namoczyć w mięsnym wywarze. Nie
odciskać.
8.
Mięso wraz ze wszystkimi przyprawami, warzywa
i bułkę zmielić 2 razy w maszynce do mięsa.
9.
Dodać jajka, sól, pieprz i dobrze wymieszać.
Jeżeli pasztet wydaje się zbyt suchy, należy dolać trochę wywaru.
10. Formy
wysmarować masłem, posypać bułką tartą i wypełnić ¾ wysokości.
11. Wstawić
do nagrzanego piekarnika i piec przez 1 h. Ostudzić i schłodzić.
0 komentarze:
Prześlij komentarz