Pasztet

Drukuj

Bardzo smaczny, kremowy pasztet wg przepisu naszej cioci Ewy. Pieczemy go na Wielkanoc, Boże Narodzenie lub większą imprezę rodzinną ;) Im tłustszego mięsa użyjecie, tym pasztet będzie miał lepszą konsystencję. Z chudego mięsa może się kruszyć. Wszystkie przyprawy wnoszą smak do pasztetu, więc nie pomijajcie żadnej z nich. Smacznego :)
 
Składniki, 2 keksówki 26x12 cm:
1 kg surowego, tłustego boczku
600 g karczku / łopatki
400 g wołowiny / indyka / kurczaka
200 g podgardla (opcjonalnie)
1 marchewka
1 plasterek selera
1 średnia cebula
2 liście laurowe
5 ziarenek jałowca
5 ziarenek ziela angielskiego
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka estragonu
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
2 małe wątróbki drobiowe (opcjonalnie)
1 czerstwa bułka
4 jajka
sól do smaku
świeżo zmielony czarny pieprz

1.     Boczek, karczek, wołowinę i podgardle pokroić w 4-5 cm kostkę i włożyć do garnka.
2.     Marchewkę, seler i cebulę obrać i dodać do mięsa.
3.     Dodać liście laurowe, zmiażdżone ziarenka jałowca i ziela, tymianek, estragon i gałkę muszkatołową.
4.     Podlać małą ilością wody i dusić do miękkości na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 1 h. Zachować wywar.
5.     Wątróbkę wrzucić na wrzącą wodę w osobnym garnuszku i gotować przez 3 min.
6.     Piekarnik nastawić na 180°C.
7.     Bułkę namoczyć w mięsnym wywarze. Nie odciskać.
8.     Mięso wraz ze wszystkimi przyprawami, warzywa i bułkę zmielić 2 razy w maszynce do mięsa.
9.     Dodać jajka, sól, pieprz i dobrze wymieszać. Jeżeli pasztet wydaje się zbyt suchy, należy dolać trochę wywaru.
10.  Formy wysmarować masłem, posypać bułką tartą i wypełnić ¾ wysokości.
11.  Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 1 h. Ostudzić i schłodzić.





0 komentarze:

Prześlij komentarz