Spaghetti z brokułem i ekstraktem pomidorowym

Drukuj

Bardzo zdrowa, pożywna i łatwa w przygotowaniu pasta. Zamiast ekstraktu pomidorowego możecie użyć koncentratu pomidorowego. Jest on jednak rzadszy i łagodniejszy, więc aby uzyskać porównywalny smak pasty, należy go dodać więcej. Zarówno ekstrakt, jak i koncentrat otrzymywany jest z odparowywania pomidorów. Różnią się jedynie tym, że ekstrakt jest intensywniejszy w smaku, ma bardziej stałą i kremową konsystencję. 
 

Składniki, 2 porcje:
1 duży, świeży brokuł
2 l wody
1 łyżka soli morskiej
200 g spaghetti
3-4 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek extravergine
3 łyżki ekstraktu pomidorowego / 5 łyżek koncentratu pomidorowego
6 łyżek wody z gotującego się brokułu
szczypta peperoncino lub do smaku
starty parmezan

1.     Brokuł umyć, podzielić na różyczki, wrzucić na wrzącą, osoloną wodę i gotować przez 7 min.
2.     Po 7 min gotowania brokułu wyjąć kilka różyczek, a do reszty wrzucić makaron i gotować wg zaleceń na opakowaniu.
3.     Czosnek obrać, pokroić w grube plasterki i przysmażyć na oliwie na lekko złoty kolor (na małym ogniu).
4.     Dodać ekstrakt pomidorowy lub koncentrat i dobrze wymieszać z oliwą.
5.     Wlać 6 łyżek wody z gotującego się brokułu, peperoncino i wymieszać.
6.     Spaghetti odcedzić, przełożyć z powrotem do garnka i wymieszać z sosem.
7.     Nałożyć na talerze, udekorować różyczkami brokułu i posypać parmezanem.



0 komentarze:

Prześlij komentarz