Surówka z kopru włoskiego i pomarańczy

Drukuj

Typowa, zimowa surówka sycylijska. Połączenie słodkiej pomarańczy i octu winnego nadaje jej niepowtarzalny smak. Świetnie nadaje się dla osób na diecie, bo zawiera mało kalorii, a daje poczucie sytości. Polecamy do grillowanego mięsa lub kotletów.
 


Składniki, 2-3 porcje:
2 duże bulwy kopru włoskiego
2 średnie pomarańcze
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2-3 szczypty soli morskiej
świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
3 łyżki oliwy z oliwek extravergine
2-3  łyżki octu winnego

1.     Bulwy kopru włoskiego umyć, odkroić wierzchnią warstwę, przekroić na pół i pokroić w krążki. Przełożyć do salaterki.
2.     Pomarańcze wyfiletować: odciąć plastry z końców pomarańczy, ściąć skórkę od góry do dołu łącznie z białą częścią. Wyciąć cząstki, przekroić na pół i przełożyć do miski.
3.     Szczypiorek umyć, osuszyć, posiekać i wsypać do kopru i pomarańczy.
4.     Posolić, popieprzyć, polać oliwą, octem winnym i dobrze wymieszać.
5.     Odstawić na 15 min i podawać.


0 komentarze:

Prześlij komentarz