Typowa, zimowa surówka sycylijska. Połączenie słodkiej pomarańczy
i octu winnego nadaje jej niepowtarzalny smak. Świetnie nadaje się dla osób na
diecie, bo zawiera mało kalorii, a daje poczucie sytości. Polecamy do
grillowanego mięsa lub kotletów.
Składniki, 2-3 porcje:
2 duże bulwy kopru włoskiego
2 średnie pomarańcze
2 łyżki posiekanego
szczypiorku
2-3 szczypty soli morskiej
świeżo zmielony czarny pieprz
do smaku
3 łyżki oliwy z oliwek
extravergine
2-3 łyżki octu winnego
1.
Bulwy kopru włoskiego
umyć, odkroić wierzchnią warstwę, przekroić na pół i pokroić w krążki. Przełożyć
do salaterki.
2.
Pomarańcze wyfiletować: odciąć plastry z końców pomarańczy, ściąć skórkę od góry do
dołu łącznie z białą częścią. Wyciąć cząstki, przekroić na pół i przełożyć do miski.
3.
Szczypiorek umyć,
osuszyć, posiekać i wsypać do kopru i pomarańczy.
4.
Posolić, popieprzyć,
polać oliwą, octem winnym i dobrze wymieszać.
5.
Odstawić na 15 min
i podawać.
0 komentarze:
Prześlij komentarz