Bardzo zdrowa, pożywna i łatwa w przygotowaniu pasta. Zamiast
ekstraktu pomidorowego możecie użyć koncentratu pomidorowego. Jest on jednak rzadszy
i łagodniejszy, więc aby uzyskać porównywalny smak pasty, należy go dodać więcej.
Zarówno ekstrakt, jak i koncentrat otrzymywany jest z odparowywania pomidorów. Różnią
się jedynie tym, że ekstrakt jest intensywniejszy w smaku, ma bardziej stałą i
kremową konsystencję.
Składniki, 2 porcje:
1 duży, świeży brokuł
2 l wody
1 łyżka soli morskiej
200 g spaghetti
3-4 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
extravergine
3 łyżki ekstraktu
pomidorowego / 5 łyżek koncentratu pomidorowego
6 łyżek wody z gotującego się
brokułu
szczypta peperoncino lub do
smaku
starty parmezan
starty parmezan
1.
Brokuł umyć, podzielić
na różyczki, wrzucić na wrzącą, osoloną wodę i gotować przez 7 min.
2.
Po 7 min
gotowania brokułu wyjąć kilka różyczek, a do reszty wrzucić makaron i gotować
wg zaleceń na opakowaniu.
3.
Czosnek obrać,
pokroić w grube plasterki i przysmażyć na oliwie na lekko złoty kolor (na małym
ogniu).
4.
Dodać ekstrakt
pomidorowy lub koncentrat i dobrze wymieszać z oliwą.
5.
Wlać 6 łyżek wody
z gotującego się brokułu, peperoncino i wymieszać.
6.
Spaghetti odcedzić,
przełożyć z powrotem do garnka i wymieszać z sosem.
7.
Nałożyć na
talerze, udekorować różyczkami brokułu i posypać parmezanem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz