Pyszne, soczyste i zdrowe hamburgery wg włoskiego przepisu. Najbardziej
smakują nam z cebulką słodko-kwaśną, sosem majonezowo-ketchupowym w proporcjach
2:1 oraz surówką z sałaty lub kopru włoskiego. Hamburgery z powyższymi
dodatkami można również podać w uprzednio ugrillowanej bułce hamburgerowej. Spróbujcie koniecznie! :)
Składniki, 4 hamburgery:
Hamburgery
300 g mielonego mięsa wołowego
½ małej cebuli pokrojonej w kosteczkę
3 szczypty soli morskiej
3 łyżki bułki tartej
3 łyżki mleka
2 łyżki startego parmezanu / grana
padano
świeżo zmielony czarny pieprz
do smaku
2 łyżki białego wytrawnego wina
1 małe jajko
1.
Wszystkie
składniki przełożyć do miski i mieszać ręcznie, aż powstanie zwięzła, jednolita
masa.
2.
Mięso podzielić
na 4 równe części, z każdej uformować kulkę i spłaszczyć na ½ cm grubości.
3.
Rozgrzać patelnię
grillową i ułożyć na niej hamburgery.
4.
Grillować na małym
ogniu przez ok. 7 min z każdej strony.
5.
Podawać z cebulką słodko-kwaśną, salsa rosa i surówką z sałaty lub kopru włoskiego.
Salsa rosa
4 łyżki majonezu
2 łyżki ketchupu
1.
Majonez dokładnie
wymieszać z ketchupem.
Surówka z sosem winegret
1 średnia sałata rzymska / lodowa
3 szczypty soli morskiej lub do smaku
4 łyżki oliwy z oliwek extravergine
3 łyżki octu winnego
1. Sałatę umyć, osuszyć, poszarpać
na kawałki i włożyć do miski.
2. Doprawić solą, oliwą, octem i
wymieszać.
0 komentarze:
Prześlij komentarz