Spaghetti al nero di seppia

Drukuj

Tym razem niecodzienna propozycja na wyjątkową kolację lub obiad. Naturalny, czarny barwnik znajdujący się w woreczku czernidłowym mątwy może odstraszać niejedną osobę, ale zupełnie niepotrzebnie: makaron wygląda i smakuje niepowtarzalnie. Spaghetti przyrządziłyśmy z dodatkiem ekstraktu z pomidorów, który z powodzeniem możecie zastąpić koncentratem pomidorowym. Danie świetnie komponuje się z lampką białego wytrawnego wina.




Składniki, 3 porcje:
300 g świeżej mątwy (razem z woreczkiem czernidłowym)
½ cebuli pokrojonej w kosteczkę
3 łyżki oliwy z oliwek extravergine
50 ml białego wytrawnego wina
1 łyżka ekstraktu z pomidorów / 2 łyżki koncentratu pomidorowego
150 ml wody
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
peperoncino do smaku
3 l wody
1 łyżka soli
300 g spaghetti

1.     Oczyścić mątwę: jedną ręką trzymać tułów, a drugą złapać mątwę zaraz za tułowiem, powyżej oczu i ciągnąć, aby wyciągnąć wnętrzności. Jeśli nie uda się wyciągnąć ich w całości, włożyć rękę do środka tuby i wyciągnąć resztę. Należy uważać, aby nie uszkodzić woreczka czernidłowego. Wyciągnąć płytkę, która przechodzi wzdłuż tuby. Z głowy wykręcić oczy i otwór gębowy. Błonę ściągnąć w dół, aż do macek (na tyle, ile się da). Ściągnąć błonę z tułowia pocierając ją palcami i przeciągając w górę. Przyciąć płaszcz znajdujący się przy końcu tuby po obu stronach. Opłukać mątwę pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym.
2.     Pokroić w ok. 2 cm kostkę.
3.     Cebulę przysmażyć na oliwie na złoty kolor, dodać mątwę i smażyć przez ok. 10 min.
4.     Podlać winem i odparowywać przez ok. 2 min.
5.     Dodać ekstrakt pomidorowy, wymieszać, wlać wodę i ponownie wymieszać. Dusić na wolnym ogniu przez ok. 15 min, aż mątwa będzie miękka.
6.     Dodać ostrożnie barwnik z woreczka, wsypać natkę pietruszki i peperoncino.
7.     Wodę zagotować, wsypać sól, wrzucić makaron i gotować wg zaleceń na opakowaniu.
8.     Odcedzić, wymieszać z sosem na patelni i posypać natką pietruszki (opcjonalnie).




0 komentarze:

Prześlij komentarz