Truskawki w soku z pomarańczy

Drukuj

We Włoszech właśnie rozpoczął się sezon na truskawki. W Polsce musimy na nie jeszcze trochę poczekać, ale już dziś dzielimy się z Wami przepisem na przepyszny, owocowy deser. Truskawki ze świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy smakują po prostu obłędnie. Świetnie nadają się na orzeźwiający i zdrowy podwieczorek dla dzieci. Spróbujcie też arbuza z sokiem z limonki!

Składniki, 4 porcje:
500 g truskawek
1 łyżka cukru trzcinowego / białego
3-4 pomarańcze

1.    Truskawki umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i odciąć szypułki.
2.    Pokroić w ćwiartki, a następnie na pół.
3.    Przełożyć do szklanej miski i posypać cukrem.
4.    Wycisnąć sok z pomarańczy i przelać do truskawek.
5.    Delikatnie wymieszać, żeby cukier się rozpuścił.
6.    Przełożyć do pucharków lub szklanek.


0 komentarze:

Prześlij komentarz