We Włoszech właśnie rozpoczął
się sezon na truskawki. W Polsce musimy na nie jeszcze trochę poczekać, ale już
dziś dzielimy się z Wami przepisem na przepyszny, owocowy deser. Truskawki ze
świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy smakują po prostu obłędnie. Świetnie
nadają się na orzeźwiający i zdrowy podwieczorek dla dzieci. Spróbujcie też
arbuza z sokiem z limonki!
Składniki, 4 porcje:
500 g truskawek
1 łyżka cukru trzcinowego / białego
3-4 pomarańcze
1. Truskawki umyć, osuszyć ręcznikiem
papierowym i odciąć szypułki.
2. Pokroić w ćwiartki, a
następnie na pół.
3. Przełożyć do szklanej miski i
posypać cukrem.
4. Wycisnąć sok z pomarańczy i
przelać do truskawek.
5. Delikatnie wymieszać, żeby cukier
się rozpuścił.
6. Przełożyć do pucharków lub
szklanek.
0 komentarze:
Prześlij komentarz