Naleśniki z kapustą włoską, pieczarkami i kiełbasą

Drukuj

Bardzo smaczne naleśniki z kapustą włoską, pieczarkami i wędzoną kiełbasą. Kapusta dość szybko się rozgotowuje, więc trzeba ją próbować w trakcie gotowania. Jej lekko gorzkawy smak bardzo dobrze komponuje się z resztą składników. Kiełbasę możecie zastąpić wędzonym boczkiem lub szynką.
 
Składniki, 20 sztuk:
Ciasto na naleśniki
500 g mąki pszennej
2 szczypty soli morskiej
500 ml wody
500 ml mleka
2 jajka
1 łyżka oliwy z oliwek extravergine

1.     Do miski wsypać mąkę, sól, wlać wodę, mleko, wbić jajka i zmiksować na jednolitą masę.
2.     Patelnię przetrzeć namoczonym w oliwie ręcznikiem papierowym i wlać 1 chochlę ciasta, rozprowadzając je równomiernie na całej patelni.
3.     Smażyć z obu stron na złoty kolor (ok. 1 min z każdej strony).

Farsz
800 g kapusty włoskiej
3 l wody
1 łyżka soli morskiej
1 średnia cebula
3-4 łyżki oliwy z oliwek extravergine
100 g wędzonej kiełbasy / boczku
400 g pieczarek
3 szczypty soli morskiej lub do smaku
pieprz czarny do smaku
½ łyżeczki pieprzu ziołowego

1.     Kapustę poszatkować, wrzucić na wrzącą, osoloną wodę i gotować do miękkości przez ok. 20 min. Odcedzić.
2.     Cebulę pokroić w kostkę i przysmażyć na złoty kolor.
3.     Kiełbasę pokroić w kosteczkę i przysmażyć z cebulą.
4.     Pieczarki pokroić w małą kosteczkę lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
5.     Wrzucić je na patelnię, posolić i smażyć, aż odparują.
6.     Dodać ugotowaną kapustę, doprawić i smażyć jeszcze przez 5 min.
7.     Na środek każdego naleśnika kłaść po 2 łyżki farszu, składać 2 boki do środka i zawijać w rulonik.
8.     Naleśniki przysmażyć na patelni lub podgrzać w piekarniku.



2 komentarze:

  1. Bardzo podoba mi się ten pieczarkowy farsz. Może dodasz jeszcze do mojej akcji Pieczarkowy Tydzień 2014. Powinnaś zdążyć, jeszcze zostało ok. 1,5 godziny ;) Zapraszam.

    OdpowiedzUsuń
  2. niespotykane połaczenie ! Może być ciekawe!

    zapraszam też do siebie www.smykwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń