Babka limonkowa

Drukuj

Wilgotna, puszysta i lekko sprężysta babka o limonkowym, orzeźwiającym smaku. Podczas pieczenia, w kuchni unosi się piękny, cytrusowy zapach. Ciasto długo zachowuje świeżość, a w formie króliczka jest jeszcze bardziej rozchwytywane przez dzieci. Dodatkowo można ozdobić je limonkowym lukrem. Foremkę możecie kupić w Duce lub wygrać w wielkanocnym konkursie!
 
Składniki, forma królik i małe pisanki lub forma na babkę z kominem 24 cm:
Ciasto limonkowe
200 g miękkiego masła
170 g cukru
1 op. cukru wanilinowego
skórka z 2 limonek
4 jajka
sok z 2 limonek
1 łyżka ekstraktu waniliowego / rumu
170 g mąki pszennej tortowej
80 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

1.     Masło zmiksować z cukrem i skórką z limonki na puszystą masę (ok. 5 min).
2.     Stopniowo dodawać jajka w ok. 30 sek. odstępach czasu.
3.     Wlać sok z limonki oraz ekstrakt i zmiksować.
4.     Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać bezpośrednio do masy w trzech partiach, za każdym razem miksując na najmniejszych obrotach miksera tylko do połączenia się składników.
5.     Ciasto przełożyć do formy (zostawiając 1 cm od góry w formie królika), wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 45 min do suchego patyczka.
6.     Ostudzić, wyjąć z formy i polukrować.

Lukier limonkowy
70 g cukru pudru
1 łyżka gorącej wody
1,5 łyżki soku z limonki

1.     Do cukru wlać wodę, sok z limonki i dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Gęstość lukru regulować dodając cukier lub wlewając wodę lub sok z limonki.




*Wpis zawiera lokowanie produktu*

2 komentarze: