Wilgotna,
puszysta i lekko sprężysta babka o limonkowym, orzeźwiającym smaku. Podczas
pieczenia, w kuchni unosi się piękny, cytrusowy zapach. Ciasto długo zachowuje
świeżość, a w formie króliczka jest jeszcze bardziej rozchwytywane przez
dzieci. Dodatkowo można ozdobić je limonkowym lukrem. Foremkę możecie kupić w Duce
lub wygrać w wielkanocnym konkursie!
Ciasto
limonkowe
200 g miękkiego masła
170 g cukru
1 op. cukru wanilinowego
skórka z 2 limonek
4 jajka
sok z 2 limonek
1 łyżka ekstraktu waniliowego / rumu
170 g mąki pszennej tortowej
80 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1.
Masło zmiksować z cukrem i skórką z
limonki na puszystą masę (ok. 5 min).
2.
Stopniowo dodawać jajka w ok. 30 sek.
odstępach czasu.
3.
Wlać sok z limonki oraz ekstrakt i
zmiksować.
4.
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia
przesiać bezpośrednio do masy w trzech partiach, za każdym razem miksując na
najmniejszych obrotach miksera tylko do połączenia się składników.
5.
Ciasto przełożyć do formy (zostawiając
1 cm od góry w formie królika), wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok.
45 min do suchego patyczka.
6.
Ostudzić, wyjąć z formy i polukrować.
Lukier
limonkowy
70 g cukru
pudru
1 łyżka gorącej
wody
1,5 łyżki soku
z limonki
1.
Do cukru wlać
wodę, sok z limonki i dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Gęstość lukru
regulować dodając cukier lub wlewając wodę lub sok z limonki.
wygląda cudnie!
OdpowiedzUsuńDzięki :) Foremki są naprawdę świetne. Warto wziąć udział w konkursie!
OdpowiedzUsuń