Pupi con l’uovo, czyli ciasteczka cynamonowo-pomarańczowe. Przepis na te sycylijskie ciastka jest w naszej
rodzinie już od ponad 100 lat. Wypieka się je tylko na święta wielkanocne. Tradycyjnie
piecze się je z całym jajkiem w skorupce, ale my wolimy bez. Już podczas
zagniatania ciasta w całym domu unosi się cudowny zapach pomarańczy i cynamonu.
Gotowe ciasteczka ozdabia się lukrem i kolorowymi posypkami. Należy przechowywać
je w szczelnym pojemniku, aby zachowały swój pyszny smak i aromat.
Składniki, 50 sztuk:
Cynamonowy wywar
5 lasek cynamonu
½ l wody
1.
Laski cynamonu
zalać wodą i gotować na małym ogniu przez 45 min. Ostudzić.
Ciasteczka
1 kg mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do
pieczenia
½ kg cukru
175 g zimnego masła
starta skórka z 1 pomarańczy
2 łyżeczki cynamonu
2 żółtka
1 jajko
1.
Do miski przesiać
mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, wsypać cukier i wymieszać.
2.
Masło pokroić w
małe kawałki i rozetrzeć palcami z mąką i cukrem.
3.
Dodać startą
skórkę z pomarańczy, cynamon i wymieszać.
4.
Stopniowo wlewać
wywar z cynamonu, zagniatając ciasto.
5.
Dodać żółtka,
jajko, zagnieść w jednolite ciasto i wyrabiać przez 15 min.
6.
Piekarnik
nastawić na 180°C.
7.
Rozwałkować na grubość
½ cm i wykrawać ciastka szklanką lub wielkanocnymi foremkami.
8.
Ciasteczka ułożyć
na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do nagrzanego piekarnika i
piec przez ok. 15 min, aż się zrumienią.
9.
Wyjąć z
piekarnika, posmarować lukrem, posypać kolorową posypką i wstawić do piekarnika
na ok. 2 min, aż białko będzie sztywne, ale wciąż białe.
Lukier
2 zimne białka
100 g cukru
kolorowa posypka
1.
Białka z cukrem ubić
na sztywno.
zdecydowanie to coś dla mnie... kocham włoską kuchnię i szukałam właśnie czegoś takiego! Dziękuję pięknie ! niestety nie widzę tu opcji,, obserwuj bloga".. czy niedokładnie szukam, czy rzeczywiscie jej nie ma?
OdpowiedzUsuńZ tego co widzimy, to już ją znalazłaś ;) Pozdrawiamy i życzymy smacznego :)
OdpowiedzUsuń