Pupi con l’uovo

Drukuj

Pupi con l’uovo, czyli ciasteczka cynamonowo-pomarańczowe. Przepis na te sycylijskie ciastka jest w naszej rodzinie już od ponad 100 lat. Wypieka się je tylko na święta wielkanocne. Tradycyjnie piecze się je z całym jajkiem w skorupce, ale my wolimy bez. Już podczas zagniatania ciasta w całym domu unosi się cudowny zapach pomarańczy i cynamonu. Gotowe ciasteczka ozdabia się lukrem i kolorowymi posypkami. Należy przechowywać je w szczelnym pojemniku, aby zachowały swój pyszny smak i aromat.
 
Składniki, 50 sztuk:
Cynamonowy wywar
5 lasek cynamonu
½ l wody

1.    Laski cynamonu zalać wodą i gotować na małym ogniu przez 45 min. Ostudzić.

Ciasteczka
1 kg mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ kg cukru
175 g zimnego masła
starta skórka z 1 pomarańczy
2 łyżeczki cynamonu
2 żółtka
1 jajko

1.    Do miski przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, wsypać cukier i wymieszać.
2.    Masło pokroić w małe kawałki i rozetrzeć palcami z mąką i cukrem.
3.    Dodać startą skórkę z pomarańczy, cynamon i wymieszać.
4.    Stopniowo wlewać wywar z cynamonu, zagniatając ciasto.
5.    Dodać żółtka, jajko, zagnieść w jednolite ciasto i wyrabiać przez 15 min.
6.    Piekarnik nastawić na 180°C.
7.    Rozwałkować na grubość ½ cm i wykrawać ciastka szklanką lub wielkanocnymi foremkami.
8.    Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 15 min, aż się zrumienią.
9.    Wyjąć z piekarnika, posmarować lukrem, posypać kolorową posypką i wstawić do piekarnika na ok. 2 min, aż białko będzie sztywne, ale wciąż białe.

Lukier
2 zimne białka
100 g cukru

kolorowa posypka

1.    Białka z cukrem ubić na sztywno.



2 komentarze:

  1. zdecydowanie to coś dla mnie... kocham włoską kuchnię i szukałam właśnie czegoś takiego! Dziękuję pięknie ! niestety nie widzę tu opcji,, obserwuj bloga".. czy niedokładnie szukam, czy rzeczywiscie jej nie ma?

    OdpowiedzUsuń
  2. Z tego co widzimy, to już ją znalazłaś ;) Pozdrawiamy i życzymy smacznego :)

    OdpowiedzUsuń