Muffinki kokosowe

Drukuj

Znakomite muffinki kokosowe ze słodkim, kokosowym kremem, który smakuje podobnie do Raffaello. Ciasto jest mięciutkie, wilgotne i sypkie, czyli takie jak lubimy najbardziej. Krem możecie wycisnąć w różnych kształtach (np. kwiatka) i dodatkowo posypać go wiórkami kokosowymi. Zdecydowanie najlepsze kokosowe muffinki, jakie jadłyśmy :)
 

Składniki, 6 sztuk:
Ciasto
70 g masła
100 g mąki pszennej tortowej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
60 g drobnego cukru
50 g wiórków kokosowych
1 jajko
80 ml zimnego mleka kokosowego / śmietanki 36% lub 30% / jogurtu naturalnego / kwaśnej śmietany
1 łyżka likieru kokosowego / ekstraktu waniliowego / rumu

1.     Formę na muffinki wyłożyć papilotkami.
2.     Piekarnik nastawić na 180°C (termoobieg).
3.     W rondelku rozpuścić masło.
4.     Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać do miski, wymieszać z solą, cukrem i wiórkami kokosowymi.
5.     Do dużej miski wbić jajko, dodać mleko kokosowe, likier, rozpuszczone masło i zmiksować na jednolitą masę (ok. 1 min).
6.     Wsypać mąkę z wiórkami w dwóch partiach i niedokładnie wymieszać łyżką.
7.     Ciasto przełożyć do formy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 20-25 min do suchego patyczka. Wyjąć z formy i ostudzić.

Krem kokosowy
70 g schłodzonego masła
150-170 g cukru pudru
50 ml zimnego mleka kokosowego

1.     Masło ubić z cukrem na białą i puszystą masę (ok. 5min).
2.     Dodać mleko kokosowe i zmiksować na jednolitą masę. Jeżeli krem jest za rzadki, należy wstawić go do lodówki na ok. 15 min.
3.     Krem przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy i ozdobić muffinki: przyłożyć tylkę szprycy prostopadle do brzegu muffinki i wycisnąć krem, zataczając coraz mniejsze okręgi zachodzące na siebie.





0 komentarze:

Prześlij komentarz