Znakomite
muffinki kokosowe ze słodkim, kokosowym kremem, który smakuje podobnie do
Raffaello. Ciasto jest mięciutkie, wilgotne i sypkie, czyli takie jak lubimy najbardziej.
Krem możecie wycisnąć w różnych kształtach (np. kwiatka) i dodatkowo posypać go
wiórkami kokosowymi. Zdecydowanie najlepsze kokosowe muffinki, jakie jadłyśmy
:)
Ciasto
70 g masła
100 g mąki pszennej tortowej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
60 g drobnego cukru
50 g wiórków kokosowych
1 jajko
80 ml zimnego mleka kokosowego / śmietanki 36% lub
30% / jogurtu naturalnego / kwaśnej śmietany
1 łyżka likieru kokosowego / ekstraktu waniliowego
/ rumu
1.
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami.
2.
Piekarnik nastawić na 180°C (termoobieg).
3.
W rondelku rozpuścić masło.
4.
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać
do miski, wymieszać z solą, cukrem i wiórkami kokosowymi.
5.
Do dużej miski wbić jajko, dodać mleko
kokosowe, likier, rozpuszczone masło i zmiksować na jednolitą masę (ok. 1 min).
6.
Wsypać mąkę z wiórkami w dwóch
partiach i niedokładnie wymieszać łyżką.
7.
Ciasto przełożyć do formy, wstawić do
nagrzanego piekarnika i piec przez 20-25 min do suchego patyczka. Wyjąć z formy
i ostudzić.
Krem
kokosowy
70 g schłodzonego masła
150-170 g cukru pudru
50 ml zimnego mleka kokosowego
1.
Masło ubić z cukrem na białą i
puszystą masę (ok. 5min).
2.
Dodać mleko kokosowe i zmiksować na
jednolitą masę. Jeżeli krem jest za rzadki, należy wstawić go do lodówki na ok.
15 min.
3.
Krem przełożyć do rękawa cukierniczego
lub szprycy i ozdobić muffinki: przyłożyć tylkę szprycy prostopadle do brzegu muffinki
i wycisnąć krem, zataczając coraz mniejsze okręgi zachodzące na siebie.
0 komentarze:
Prześlij komentarz