Bardzo dobra, sycąca i dość ostra zupa curry z czerwonej
soczewicy. Jest gotowa w pół godziny, a smakuje naprawdę wyjątkowo. Warto
posypać ją świeżą kolendrą lub natką pietruszki. Zupę można też zmiksować
na krem. Przypomnijcie sobie o niej, kiedy zostanie Wam trochę niedzielnego rosołu.
Zmodyfikowany przepis naszego kolegi, Jacka :)
Składniki, 4 porcje:
1 mała cebula
2 łyżki oliwy z
oliwek extravergine
1 łyżka masła
1 ząbek czosnku
3 łyżeczki czerwonej
pasty curry
½ puszki krojonych pomidorów
z puszki
600 ml bulionu
½ szklanki czerwonej
soczewicy
100 ml mleka
kokosowego (lub więcej do smaku)
2 łyżki sosu sojowego
(lub do smaku)
1 łyżeczka słodkiego
sosu chili / miodu
1 łyżka posiekanej
kolendry / natki pietruszki
1.
Cebulę pokroić
w kostkę i przysmażyć w garnku na złoty kolor.
2.
Czosnek
posiekać i smażyć razem z cebulą przez ok. 1 min.
3.
Dodać pastę
curry i dobrze wymieszać.
4.
Dodać pomidory
i smażyć przez ok. 5 min.
5.
Zalać bulionem
i doprowadzić do wrzenia.
6.
Soczewicę
przepłukać, wsypać do bulionu i gotować przez 10 min.
7.
Wlać mleko
kokosowe, doprawić sosem sojowym i słodkim sosem chili. Zupę można zmiksować
blenderem na krem. Gęstość regulować poprzez dodatek bulionu i / lub mleka
kokosowego.
8.
Posypać
kolendrą lub natką pietruszki.
oh! tak! wszystko co kocham w jednym daniu- IDEALNIE!
OdpowiedzUsuń