Kokosowa zupa curry z czerwonej soczewicy

Drukuj

Bardzo dobra, sycąca i dość ostra zupa curry z czerwonej soczewicy. Jest gotowa w pół godziny, a smakuje naprawdę wyjątkowo. Warto posypać ją świeżą kolendrą lub natką pietruszki. Zupę można też zmiksować na krem. Przypomnijcie sobie o niej, kiedy zostanie Wam trochę niedzielnego rosołu. Zmodyfikowany przepis naszego kolegi, Jacka :)



Składniki, 4 porcje:
1 mała cebula
2 łyżki oliwy z oliwek extravergine
1 łyżka masła
1 ząbek czosnku
3 łyżeczki czerwonej pasty curry
½ puszki krojonych pomidorów z puszki
600 ml bulionu
½ szklanki czerwonej soczewicy
100 ml mleka kokosowego (lub więcej do smaku)
2 łyżki sosu sojowego (lub do smaku)
1 łyżeczka słodkiego sosu chili / miodu
1 łyżka posiekanej kolendry / natki pietruszki

1.     Cebulę pokroić w kostkę i przysmażyć w garnku na złoty kolor.
2.     Czosnek posiekać i smażyć razem z cebulą przez ok. 1 min.
3.     Dodać pastę curry i dobrze wymieszać.
4.     Dodać pomidory i smażyć przez ok. 5 min.
5.     Zalać bulionem i doprowadzić do wrzenia.
6.     Soczewicę przepłukać, wsypać do bulionu i gotować przez 10 min.
7.     Wlać mleko kokosowe, doprawić sosem sojowym i słodkim sosem chili. Zupę można zmiksować blenderem na krem. Gęstość regulować poprzez dodatek bulionu i / lub mleka kokosowego.
8.     Posypać kolendrą lub natką pietruszki.



1 komentarze: