Smażony koper włoski

Drukuj

Smażony koper włoski to świetna przystawka o anyżkowym smaku. Możecie ją przygotować nawet kilka godzin wcześniej, bo smakuje wyśmienicie również na zimno. Ciasto do obtaczania plastrów kopru powinno być nieco gęstsze niż na naleśniki. Do smażenia polecamy olej arachidowy.
 
Składniki, 24 sztuki:
2 bulwy kopru włoskiego
3 jajka
300 g mąki pszennej tortowej
3 szczypty soli
250-300 ml wody o temp. pokojowej

½ l oleju arachidowego / rzepakowego

1.    Rozgrzać olej.
2.    Koper włoski umyć, osuszyć i pokroić wzdłuż w ½ cm plasterki.
3.    Zmiksować jajka z mąką i solą, stopniowo wlewając wodę. Ciasto powinno być trochę gęstsze niż na naleśniki.
4.    Plastry kopru obtoczyć w cieście i wrzucić do rozgrzanego oleju.
5.    Smażyć z obu stron na złotopomarańczowy kolor. Układać na ręcznikach papierowych.
6.    Lekko posolić i podawać.



0 komentarze:

Prześlij komentarz