Smażony koper włoski to świetna przystawka o anyżkowym
smaku. Możecie ją przygotować nawet kilka godzin wcześniej, bo smakuje wyśmienicie
również na zimno. Ciasto do obtaczania plastrów kopru powinno być nieco gęstsze
niż na naleśniki. Do smażenia polecamy olej arachidowy.
Składniki, 24 sztuki:
2 bulwy kopru włoskiego
3 jajka
300 g mąki pszennej tortowej
3 szczypty soli
250-300 ml wody o temp. pokojowej
½ l oleju arachidowego /
rzepakowego
1.
Rozgrzać olej.
2.
Koper włoski umyć,
osuszyć i pokroić wzdłuż w ½ cm plasterki.
3.
Zmiksować jajka z
mąką i solą, stopniowo wlewając wodę. Ciasto powinno być trochę gęstsze niż na
naleśniki.
4.
Plastry kopru
obtoczyć w cieście i wrzucić do rozgrzanego oleju.
5.
Smażyć z obu
stron na złotopomarańczowy kolor. Układać na ręcznikach papierowych.
6.
Lekko posolić i
podawać.
0 komentarze:
Prześlij komentarz