Babka drożdżowa z polewą z białej czekolady

Drukuj

Bardzo dobra, waniliowa babka drożdżowa z cytrynową nutą i rodzynkami w rumie. Jest bardzo puszysta i smaczna nawet na drugi dzień. Do babki pasuje zarówno polewa z białej czekolady, jak i zwykły lukier. Upiekłyśmy ją w kształcie baranka i małych pisanek, wykorzystując foremki Duki. Babki o takim kształcie podobają się dzieciom i będą słodką ozdobą wielkanocnego stołu :) Wypieki bardzo łatwo wyjmuje się z formy i wychodzą błyszczące. 
 
Składniki, forma baranek i małe pisanki lub forma 24 cm:
125 ml mleka
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżka mąki pszennej
4 żółtka
90 g cukru z prawdziwą wanilią / 80 g cukru + 1 op. cukru wanilinowego
300 g mąki pszennej typ 550 / 450
szczypta soli
1 łyżka rumu
sok i skórka starta z 1 małej cytryny
70 g miękkiego masła

30 g rodzynek
2 łyżki rumu
gorąca woda

1.     Rodzynki zalać likierem z gorącą wodą i odstawić na kilka h lub na całą noc. Odcedzić.
2.     Do mleka pokruszyć drożdże, wsypać 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżkę mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 15 min.
3.     Żółtka utrzeć z cukrem na białą i puszystą masę.
4.     Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą i połączyć z rozczynem.
5.     Wymieszać z żółtkami, rumem, sokiem i skórką z cytryny i miksować przez 5 min.
6.     Stopniowo dodawać masło i miksować przez kolejne 5 min.
7.     Wmiksować rodzynki i odstawić w ciepłe miejsce na 1 h.
8.     Ciasto przełożyć do formy (zostawiając 1 cm od góry w formie baranka) i odstawić na 30 min.
9.     Piekarnik nastawić na 180°C.
10.  Formę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 35 min do suchego patyczka.
11.  Wyjąć z piekarnika, lekko ostudzić, wyjąć z formy i polać polewą.

Polewa z białej czekolady
30 ml śmietany kremówki 30%
50 g białej czekolady

1.     Śmietanę zagotować, zdjąć z ognia, wrzucić czekoladę połamaną na kosteczki i wymieszać do jej rozpuszczenia.



*Wpis zawiera lokowanie produktu*

0 komentarze:

Prześlij komentarz