Penne z szynką i pieczarkami w sosie śmietanowym

Drukuj

Kolejna bardzo smaczna pasta, do której nie trzeba nikogo namawiać: penne z szynką i pieczarkami w aksamitnym sosie śmietanowym. Jest bardzo łatwa, składniki nie są wyszukane, a przygotowanie sosu nie trwa dłużej niż gotowanie makaronu. Tak dobrej paście nie oprze się nawet największy niejadek! ;)


Składniki, 2 porcje:
2 l wody
1 łyżka soli morskiej
200 g penne
3 łyżki oliwy z oliwek extravergine
½ cebuli pokrojonej w kosteczkę
2 duże pieczarki (100 g)
3 szczypty soli morskiej
75 g szynki pokrojonej w małą kostkę
40 ml białego wytrawnego wina
200 ml gęstej śmietany kremówki (36%)
sól do smaku
peperoncino
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
kilka łyżek startego parmezanu / grana padano

1.     Makaron wrzucić na wrzącą, osoloną wodę i gotować wg zaleceń na opakowaniu.
2.     Cebulę przysmażyć na oliwie na złoty kolor.
3.     Pieczarki oczyścić, pokroić w małą kostkę, dodać do cebuli i posolić.
4.     Smażyć przez kilka minut na większym ogniu. Jeżeli pieczarki puszczą wodę, oznacza to, że ogień był zbyt mały. Należy wtedy odparować nadmiar płynu.
5.     Dodać szynkę i smażyć przez 3 min.
6.     Podlać winem, odparować i wlać śmietanę.
7.     Doprawić solą, peperoncino, zagotować i zdjąć z ognia.
8.     Wsypać natkę pietruszki i wymieszać.
9.     Makaron odcedzić i wymieszać z połową sosu.
10.  Nałożyć na talerze, polać pozostałym sosem i posypać parmezanem.
 


0 komentarze:

Prześlij komentarz