Kolejna bardzo smaczna pasta, do której nie trzeba nikogo
namawiać: penne z szynką i pieczarkami w aksamitnym sosie śmietanowym. Jest
bardzo łatwa, składniki nie są wyszukane, a przygotowanie sosu nie trwa dłużej
niż gotowanie makaronu. Tak dobrej paście nie oprze się nawet największy niejadek!
;)
Składniki, 2 porcje:
2 l wody
1 łyżka soli morskiej
200 g penne
3 łyżki oliwy z oliwek
extravergine
½ cebuli pokrojonej w kosteczkę
2 duże pieczarki (100 g)
3 szczypty soli morskiej
75 g szynki pokrojonej w małą
kostkę
40 ml białego wytrawnego wina
200 ml gęstej śmietany
kremówki (36%)
sól do smaku
peperoncino
1 łyżka posiekanej natki
pietruszki
kilka łyżek startego
parmezanu / grana padano
1.
Makaron wrzucić na
wrzącą, osoloną wodę i gotować wg zaleceń na opakowaniu.
2.
Cebulę przysmażyć
na oliwie na złoty kolor.
3.
Pieczarki
oczyścić, pokroić w małą kostkę, dodać do cebuli i posolić.
4.
Smażyć przez
kilka minut na większym ogniu. Jeżeli pieczarki puszczą wodę, oznacza to, że
ogień był zbyt mały. Należy wtedy odparować nadmiar płynu.
5.
Dodać szynkę i smażyć
przez 3 min.
6.
Podlać winem, odparować
i wlać śmietanę.
7.
Doprawić solą,
peperoncino, zagotować i zdjąć z ognia.
8.
Wsypać natkę
pietruszki i wymieszać.
9.
Makaron odcedzić i
wymieszać z połową sosu.
10.
Nałożyć na
talerze, polać pozostałym sosem i posypać parmezanem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz