Bardzo
dobra, waniliowa babka drożdżowa z cytrynową nutą i rodzynkami w rumie. Jest
bardzo puszysta i smaczna nawet na drugi dzień. Do babki pasuje zarówno polewa
z białej czekolady, jak i zwykły lukier. Upiekłyśmy ją w kształcie baranka i
małych pisanek, wykorzystując foremki Duki. Babki o takim kształcie podobają
się dzieciom i będą słodką ozdobą wielkanocnego stołu :) Wypieki bardzo łatwo
wyjmuje się z formy i wychodzą błyszczące.
Składniki, forma
baranek i małe pisanki lub forma 24 cm:
125 ml mleka
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżka mąki pszennej
4 żółtka
90 g cukru z prawdziwą wanilią / 80 g cukru + 1
op. cukru wanilinowego
300 g mąki pszennej typ 550 / 450
szczypta soli
1 łyżka rumu
sok i skórka starta z 1 małej cytryny
70 g miękkiego masła
30 g rodzynek
2 łyżki rumu
gorąca woda
1.
Rodzynki zalać
likierem z gorącą wodą i odstawić na kilka h lub na całą noc. Odcedzić.
2.
Do mleka
pokruszyć drożdże, wsypać 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżkę mąki, wymieszać i odstawić
w ciepłe miejsce na 15 min.
3.
Żółtka utrzeć z
cukrem na białą i puszystą masę.
4.
Mąkę przesiać do
miski, wymieszać z solą i połączyć z rozczynem.
5.
Wymieszać z
żółtkami, rumem, sokiem i skórką z cytryny i miksować przez 5 min.
6.
Stopniowo dodawać
masło i miksować przez kolejne 5 min.
7.
Wmiksować
rodzynki i odstawić w ciepłe miejsce na 1 h.
8.
Ciasto przełożyć
do formy (zostawiając 1 cm od góry w formie baranka) i odstawić na 30 min.
9.
Piekarnik
nastawić na 180°C.
10.
Formę z ciastem
wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 35 min do suchego patyczka.
11.
Wyjąć z
piekarnika, lekko ostudzić, wyjąć z formy i polać polewą.
Polewa z białej czekolady
30
ml śmietany kremówki 30%
50
g białej czekolady
1.
Śmietanę
zagotować, zdjąć z ognia, wrzucić czekoladę połamaną na kosteczki i wymieszać
do jej rozpuszczenia.
*Wpis
zawiera lokowanie produktu*
0 komentarze:
Prześlij komentarz