Bardzo smaczne naleśniki z kapustą włoską, pieczarkami i wędzoną
kiełbasą. Kapusta dość szybko się rozgotowuje, więc trzeba ją próbować w
trakcie gotowania. Jej lekko gorzkawy smak bardzo dobrze komponuje się z resztą
składników. Kiełbasę możecie zastąpić wędzonym boczkiem lub szynką.
Ciasto na naleśniki
500 g mąki pszennej
2 szczypty soli morskiej
500 ml wody
500 ml mleka
2 jajka
1 łyżka oliwy z oliwek
extravergine
1.
Do miski wsypać mąkę,
sól, wlać wodę, mleko, wbić jajka i zmiksować na jednolitą masę.
2.
Patelnię przetrzeć
namoczonym w
oliwie ręcznikiem papierowym i wlać 1
chochlę ciasta, rozprowadzając je równomiernie na całej patelni.
3. Smażyć z obu stron na złoty
kolor (ok. 1 min z każdej strony).
Farsz
800 g kapusty włoskiej
3 l wody
1 łyżka soli morskiej
1 średnia cebula
3-4 łyżki oliwy z oliwek
extravergine
100 g wędzonej kiełbasy /
boczku
400 g pieczarek
3 szczypty soli morskiej lub do
smaku
pieprz czarny do smaku
½ łyżeczki pieprzu ziołowego
1.
Kapustę
poszatkować, wrzucić na wrzącą, osoloną wodę i gotować do miękkości przez ok. 20
min. Odcedzić.
2.
Cebulę pokroić w
kostkę i przysmażyć na złoty kolor.
3.
Kiełbasę pokroić
w kosteczkę i przysmażyć z cebulą.
4.
Pieczarki pokroić
w małą kosteczkę lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
5.
Wrzucić je na
patelnię, posolić i smażyć, aż odparują.
6.
Dodać ugotowaną
kapustę, doprawić i smażyć jeszcze przez 5 min.
7.
Na środek każdego naleśnika kłaść po 2 łyżki farszu, składać 2 boki do środka
i zawijać w rulonik.
8.
Naleśniki przysmażyć na patelni lub podgrzać w piekarniku.
Bardzo podoba mi się ten pieczarkowy farsz. Może dodasz jeszcze do mojej akcji Pieczarkowy Tydzień 2014. Powinnaś zdążyć, jeszcze zostało ok. 1,5 godziny ;) Zapraszam.
OdpowiedzUsuńniespotykane połaczenie ! Może być ciekawe!
OdpowiedzUsuńzapraszam też do siebie www.smykwkuchni.blogspot.com