Tym razem niecodzienna propozycja na wyjątkową kolację
lub obiad. Naturalny, czarny barwnik znajdujący się w woreczku czernidłowym mątwy może odstraszać
niejedną osobę, ale zupełnie niepotrzebnie: makaron wygląda i smakuje niepowtarzalnie. Spaghetti przyrządziłyśmy z dodatkiem ekstraktu z pomidorów, który z
powodzeniem możecie zastąpić koncentratem pomidorowym. Danie świetnie komponuje
się z lampką białego wytrawnego wina.
Składniki, 3 porcje:
300 g świeżej mątwy (razem z woreczkiem czernidłowym)
½ cebuli pokrojonej w kosteczkę
3 łyżki oliwy z oliwek
extravergine
50 ml białego wytrawnego wina
1 łyżka ekstraktu z pomidorów / 2 łyżki koncentratu pomidorowego
150 ml wody
1 łyżka posiekanej natki
pietruszki
peperoncino do smaku
3 l wody
1 łyżka soli
300 g spaghetti
1.
Oczyścić mątwę:
jedną ręką trzymać tułów, a drugą złapać mątwę zaraz za tułowiem, powyżej oczu
i ciągnąć, aby wyciągnąć wnętrzności. Jeśli nie uda się wyciągnąć ich w
całości, włożyć rękę do środka tuby i wyciągnąć resztę. Należy uważać, aby nie uszkodzić woreczka czernidłowego. Wyciągnąć płytkę, która
przechodzi wzdłuż tuby. Z głowy wykręcić oczy i otwór gębowy. Błonę ściągnąć w
dół, aż do macek (na tyle, ile się da). Ściągnąć błonę z tułowia pocierając ją
palcami i przeciągając w górę. Przyciąć płaszcz znajdujący się przy końcu tuby
po obu stronach. Opłukać mątwę pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem
papierowym.
2.
Pokroić w ok. 2
cm kostkę.
3.
Cebulę przysmażyć
na oliwie na złoty kolor, dodać mątwę i smażyć przez ok. 10 min.
4.
Podlać winem i odparowywać
przez ok. 2 min.
5.
Dodać ekstrakt
pomidorowy, wymieszać, wlać wodę i ponownie wymieszać. Dusić na wolnym ogniu przez
ok. 15 min, aż mątwa będzie miękka.
6.
Dodać ostrożnie barwnik
z woreczka, wsypać natkę pietruszki i peperoncino.
7.
Wodę zagotować,
wsypać sól, wrzucić makaron i gotować wg zaleceń na opakowaniu.
8.
Odcedzić, wymieszać
z sosem na patelni i posypać natką pietruszki (opcjonalnie).
0 komentarze:
Prześlij komentarz