Przepyszny torcik marchewkowy o cynamonowo-miodowym smaku
z pomarańczową nutą. Zachwycił wszystkich domowników i zniknął w mgnieniu oka. Ciasto
jest mięciutkie, wilgotne i puszyste, a w połączeniu z kremem z bitej śmietany
i mascarpone rozpływa się w ustach. Idealne do popołudniowej herbatki lub
caffellatte.
Składniki, tortownica 21 cm:
Ciasto marchewkowe
150 ml oleju rzepakowego
60 ml miodu
100 g brązowego cukru
2 jajka
1 płaska łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki imbiru
170 g mąki pszennej tortowej (typ
450)
¼ łyżeczki proszku do
pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
110 g marchwi
skórka starta z 1 pomarańczy
30 g wiórków kokosowych
1 łyżka posiekanych nerkowców
/ orzechów włoskich (opcjonalnie)
1.
Tortownicę
wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
2.
Piekarnik nastawić
na 180°C.
3.
Do dużej miski
wlać olej, miód, wsypać cukier, wbić jajka i miksować przez 3 min na puszystą
masę.
4.
Wsypać cynamon i
imbir.
5.
Dodać w dwóch
partiach przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i sodą, za każdym razem miksując
na najmniejszych obrotach miksera lub delikatnie mieszając łyżką.
6.
Zetrzeć marchew na
tarce o grubych oczkach bezpośrednio do masy, dodać skórkę z pomarańczy, wiórki
kokosowe i orzechy.
7.
Przełożyć do tortownicy,
wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 50 min do suchego patyczka.
8.
Ciasto wyjąć z
piekarnika i po 15 min wyjąć z formy i ostudzić.
9.
Przekroić na dwa
blaty.
10.
Na dolnym blacie
rozsmarować połowę kremu i przykryć drugim blatem.
11.
Rozsmarować na
nim pozostały krem. Można również pokryć nim boki tortu lub ozdobić małą,
kremową różyczką z kawałkami surowej marchewki. Wystarczy przełożyć krem do
szprycy lub rękawa cukierniczego i wycisnąć go w kształcie róży: przyłożyć tylkę
szprycy prostopadle do ciasta i wycisnąć krem, zataczając coraz większe okręgi.
Zrobić plasterek marchewki obieraczką do warzyw, pokroić go w 2 cm kawałki i powciskać
je w różę.
Krem
250 g mascarpone
250 ml śmietanki kremówki 30%
/ 36%
1 łyżka cukru wanilinowego
lub do smaku
1.
Zmiksować
mascarpone ze śmietanką na sztywną i gęstą masę, pod koniec wsypując cukier.
Smakowicie wygląda! Uwielbiam marchewkowe :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Jest pyszne, polecamy! :)
OdpowiedzUsuń