Barszcz ukraiński

Drukuj

Pyszny barszczyk z fasolą i białą kapustą. Gotowała go już nasza prababcia. Latem fasolę zastępujemy bobem, wówczas zupa nabiera jeszcze lepszego i bardziej wyjątkowego smaku. Wywar można ugotować na jakimkolwiek delikatnym mięsie (nie polecamy więc wołowiny), my najczęściej gotujemy na żeberkach i indyku lub kurczaku.



Składniki, 6-8 porcji:
150 g białej fasoli / bobu
300 g żeberek
1 skrzydło z indyka (ok. 300 g)
ok. 4 litry zimnej wody
2 marchewki
1 pietruszka
mały kawałek selera
1 mała cebula podpalona na palniku
1 liść laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
3 ziarenka pieprzu
sól morska do smaku i 1 listek lubczyku drobno posiekany / Vegeta i Maggi do smaku
4 średnie buraki
4 średnie ziemniaki
150 g poszatkowanej białej kapusty
1-2 łyżki soku z cytryny
2-3 łyżki śmietany kremówki 36% / 22% / 18%
2 łyżki posiekanego koperku
świeżo mielony czarny pieprz

Do podania: jajka ugotowane na twardo (1 jajko / os.)

1.     Fasolę przepłukać, zalać wodą i odstawić na całą noc.
2.     Na drugi dzień ugotować do miękkości i odcedzić zostawiając szklankę wody. Jeżeli użyjecie bobu, wystarczy go przepłukać i gotować przez 40-50 min do miękkości.
3.     Mięso wypłukać pod bieżącą wodą.
4.     Włożyć do garnka, zalać zimną wodą (mięso ma być w całości przykryte), zagotować i zszumować.
5.     Marchewki, pietruszkę i seler obrać, umyć i wrzucić do mięsnego wywaru wraz z przypaloną cebulą.
6.     Dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, trochę soli, lubczyk, wywar z fasoli i gotować na wolnym ogniu przez 1-1,5 h pod lekko uchyloną pokrywką, do miękkości żeberek.
7.     Do osobnego garnka z wrzącą wodą wrzucić umyte buraki i gotować przez ok. 40 min do miękkości. Obrać i pokroić w cienkie słupki.
8.     Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.
9.     Kiedy żeberka będą już miękkie dodać ziemniaki i gotować przez 10 min.
10.  Po tym czasie dodać kapustę i gotować przez 5 min.
11.  Wyjąć żeberka, usunąć kości i pokroić mięso w kostkę.
12.  Do zupy wrzucić buraki, dodać sok z cytryny, doprawić solą do smaku i wymieszać.
13.  Ostrożnie wlać śmietanę, wcześniej dodając do niej kilka łyżek barszczu, wsypać koperek, wymieszać i posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
14.  Marchewkę pokroić w plasterki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do zupy razem z mięsem.
15.  Podawać z jajkiem na twardo.



4 komentarze:

  1. uwielbiam taki barszczyk

    OdpowiedzUsuń
  2. My też, zwłaszcza z bobem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A w którym momencie dodać tą fasolę? Na samym końcu gotowania przed podaniem ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście, nie napisałyśmy :) Fasolę dodajemy po burakach :)

      Usuń