Pyszny barszczyk z fasolą i białą kapustą. Gotowała go
już nasza prababcia. Latem fasolę zastępujemy bobem, wówczas zupa nabiera
jeszcze lepszego i bardziej wyjątkowego smaku. Wywar można ugotować na
jakimkolwiek delikatnym mięsie (nie polecamy więc wołowiny), my najczęściej gotujemy
na żeberkach i indyku lub kurczaku.
Składniki, 6-8 porcji:
150 g białej fasoli / bobu
300 g żeberek
1 skrzydło z indyka (ok. 300
g)
ok. 4 litry zimnej wody
2 marchewki
1 pietruszka
mały kawałek selera
1 mała cebula podpalona na
palniku
1 liść laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
3 ziarenka pieprzu
sól morska do smaku i 1
listek lubczyku drobno posiekany / Vegeta i Maggi do smaku
4 średnie buraki
4 średnie ziemniaki
150 g poszatkowanej białej kapusty
1-2 łyżki soku z cytryny
2-3 łyżki śmietany kremówki
36% / 22% / 18%
2 łyżki posiekanego koperku
świeżo mielony czarny pieprz
Do podania: jajka ugotowane na twardo (1 jajko / os.)
1.
Fasolę przepłukać,
zalać wodą i odstawić na całą noc.
2.
Na drugi dzień
ugotować do miękkości i odcedzić zostawiając szklankę wody. Jeżeli użyjecie
bobu, wystarczy go przepłukać i gotować przez 40-50 min do miękkości.
3.
Mięso wypłukać
pod bieżącą wodą.
4.
Włożyć do garnka,
zalać zimną wodą (mięso ma być w całości przykryte), zagotować i zszumować.
5.
Marchewki,
pietruszkę i seler obrać, umyć i wrzucić do mięsnego wywaru wraz z przypaloną
cebulą.
6.
Dodać liść
laurowy, ziele angielskie, pieprz, trochę soli, lubczyk, wywar z fasoli i
gotować na wolnym ogniu przez 1-1,5 h pod lekko uchyloną pokrywką, do miękkości
żeberek.
7.
Do osobnego
garnka z wrzącą wodą wrzucić umyte buraki i gotować przez ok. 40 min do
miękkości. Obrać i pokroić w cienkie słupki.
8.
Ziemniaki obrać,
umyć i pokroić w kostkę.
9.
Kiedy żeberka będą
już miękkie dodać ziemniaki i gotować przez 10 min.
10.
Po tym czasie
dodać kapustę i gotować przez 5 min.
11.
Wyjąć żeberka,
usunąć kości i pokroić mięso w kostkę.
12.
Do zupy wrzucić
buraki, dodać sok z cytryny, doprawić solą do smaku i wymieszać.
13.
Ostrożnie wlać śmietanę,
wcześniej dodając do niej kilka łyżek barszczu, wsypać koperek, wymieszać i
posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
14.
Marchewkę pokroić
w plasterki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do zupy razem z
mięsem.
15.
Podawać z jajkiem
na twardo.
uwielbiam taki barszczyk
OdpowiedzUsuńMy też, zwłaszcza z bobem :)
OdpowiedzUsuńA w którym momencie dodać tą fasolę? Na samym końcu gotowania przed podaniem ?
OdpowiedzUsuńRzeczywiście, nie napisałyśmy :) Fasolę dodajemy po burakach :)
Usuń