Pyszne krokiety z jajkami i natką pietruszki. Proste
połączenie, a jednak nie wszystkim znane. Krokiety można usmażyć w panierce lub
bez. My wolimy je w tej drugiej wersji. Nie są wtedy tak chrupiące, ale za to
intensywniejsze w smaku. Musicie spróbować!
Ciasto naleśnikowe
2 jajka
250 ml wody
250 ml mleka
½ łyżeczki soli
300 g mąki pszennej typ 450 /
550
bułka tarta
olej rzepakowy do smażenia
1.
Zmiksować jajka z
wodą, wlać mleko i posolić.
2.
Wsypać mąkę,
zmiksować na jednolitą masę i ewentualnie odstawić na 10-15 min, aż troszkę zgęstnieje.
3. Rozgrzać patelnię i ostrożnie przetrzeć ją ręcznikiem papierowym namoczonym
w oleju.
4. Na środek patelni wlać 1 chochlę ciasta i rozprowadzić je szybko na całej
powierzchni, przechylając patelnią.
5. Smażyć z obu stron na złoty kolor
(ok. 1 min z każdej strony).
6. Natłuścić patelnię i smażyć naleśniki jw. Opcjonalnie zostawić trochę
surowego ciasta do obtaczania krokietów.
7. Na środek każdego naleśnika kłaść po 2 łyżki farszu, składać 2 boki do
środka i zawijać w rulonik.
8. Naleśniki obtoczyć w pozostałym cieście, a następnie w bułce tartej i
smażyć na złoty kolor z obu stron.
9. Podawać z barszczem.
Farsz
6 jajek
2 średnie cebule
3 łyżki oleju rzepakowego
4 łyżki posiekanej natki
pietruszki
sól do smaku
świeżo mielony czarny pieprz
do smaku
pieprz ziołowy do smaku
3 łyżki bułki tartej
1.
5 jajek ugotować
na twardo i ostudzić.
2.
Cebulę pokroić w
kostkę i przysmażyć na złoty kolor.
3.
Jajka pokroić w
małą kostkę, wymieszać z cebulą, natką pietruszki i doprawić.
4.
Wymieszać z bułką
tartą i surowym jajkiem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz