Krokiety z jajkami i natką pietruszki

Drukuj

Pyszne krokiety z jajkami i natką pietruszki. Proste połączenie, a jednak nie wszystkim znane. Krokiety można usmażyć w panierce lub bez. My wolimy je w tej drugiej wersji. Nie są wtedy tak chrupiące, ale za to intensywniejsze w smaku. Musicie spróbować!

Składniki, ok. 15 sztuk:
Ciasto naleśnikowe
2 jajka
250 ml wody
250 ml mleka
½ łyżeczki soli
300 g mąki pszennej typ 450 / 550

bułka tarta
olej rzepakowy do smażenia

1.     Zmiksować jajka z wodą, wlać mleko i posolić.
2.     Wsypać mąkę, zmiksować na jednolitą masę i ewentualnie odstawić na 10-15 min, aż troszkę zgęstnieje.
3.     Rozgrzać patelnię i ostrożnie przetrzeć ją ręcznikiem papierowym namoczonym w oleju.
4.     Na środek patelni wlać 1 chochlę ciasta i rozprowadzić je szybko na całej powierzchni, przechylając patelnią.
5.     Smażyć z obu stron na złoty kolor (ok. 1 min z każdej strony).
6.     Natłuścić patelnię i smażyć naleśniki jw. Opcjonalnie zostawić trochę surowego ciasta do obtaczania krokietów.
7.     Na środek każdego naleśnika kłaść po 2 łyżki farszu, składać 2 boki do środka i zawijać w rulonik.
8.     Naleśniki obtoczyć w pozostałym cieście, a następnie w bułce tartej i smażyć na złoty kolor z obu stron.
9.     Podawać z barszczem.

Farsz
6 jajek
2 średnie cebule
3 łyżki oleju rzepakowego
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól do smaku
świeżo mielony czarny pieprz do smaku
pieprz ziołowy do smaku
3 łyżki bułki tartej

1.     5 jajek ugotować na twardo i ostudzić.
2.     Cebulę pokroić w kostkę i przysmażyć na złoty kolor.
3.     Jajka pokroić w małą kostkę, wymieszać z cebulą, natką pietruszki i doprawić.
4.     Wymieszać z bułką tartą i surowym jajkiem.


0 komentarze:

Prześlij komentarz