Chrupiące krokiety naszej mamy. Farsz jest bardzo prosty
i składa się głównie z pieczarek. Ciasto naleśnikowe jest również bardzo łatwe,
a co najważniejsze smaczne i niezawodne :) Krokiety najlepiej smakują z barszczykiem.
Ciasto naleśnikowe
2 jajka
250 ml wody
250 ml mleka
½ łyżeczki soli
300 g mąki pszennej typ 450 /
550
bułka tarta
olej rzepakowy do smażenia
1.
Zmiksować jajka z
wodą, wlać mleko i posolić.
2.
Wsypać mąkę,
zmiksować na jednolitą masę i ewentualnie odstawić na 10-15 min, aż troszkę zgęstnieje.
3. Rozgrzać patelnię i ostrożnie przetrzeć ją ręcznikiem papierowym namoczonym
w oleju.
4. Na środek patelni wlać 1 chochlę ciasta i rozprowadzić je szybko na całej powierzchni,
przechylając patelnią.
5. Smażyć z obu stron na złoty kolor
(ok. 1 min z każdej strony).
6. Natłuścić patelnię i smażyć naleśniki jw. Zostawić trochę surowego ciasta
do obtaczania krokietów.
7. Na środek każdego naleśnika kłaść po 2 łyżki farszu, składać 2 boki do
środka i zawijać w rulonik.
8. Naleśniki obtoczyć w pozostałym cieście, a następnie w bułce tartej i
smażyć na złoty kolor z obu stron.
9. Podawać z barszczem.
Farsz
1 kg pieczarek
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka masła
2 średnie cebule
sól do smaku
świeżo mielony czarny pieprz
do smaku
pieprz ziołowy do smaku
4-5 łyżek bułki tartej
1.
Pieczarki
oczyścić i pokroić w małą kostkę.
2.
Rozgrzać
patelnię, wlać olej, dodać masło, wrzucić pieczarki i smażyć na dość dużym
ogniu (ale nie na największym), aż się zrumienią. Przełożyć do miski.
3.
Na tę samą patelnię
w razie konieczności wlać odrobinę oleju i przysmażyć cebulę na złoty kolor.
4.
Dodać do
pieczarek, przyprawić, wsypać bułkę tartą i wymieszać.
0 komentarze:
Prześlij komentarz