Casarecce z karczochami i białą kiełbasą

Drukuj

Świetny pomysł na wyśmienity obiad lub kolację w chłodny wieczór. Dość kaloryczne danie, ale za to jak smakuje… :) Dobrze, że karczochy obniżają cholesterol ;) Do makaronu polecamy czerwone wytrawne wino Corvo.
 
Składniki, 3 porcje:
2 średnie karczochy
½ małej cebuli
2 łyżki oliwy z oliwek extravergine
60 ml wody
200 g surowej białej kiełbasy
40 ml białego wytrawnego wina
3 szczypty soli morskiej lub do smaku
czarny pieprz / peperoncino do smaku
200 ml gęstej śmietany 36%
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
3 l wody
1 łyżka soli
300 g makaronu casarecce / penne

1.     Karczochy umyć, obrać z wierzchnich liści, odkroić czubki, przekroić na pół i usunąć nożem „włoski” (tzw. brodę).
2.     Połówki karczochów przekroić jeszcze raz na pół i pokroić w 3 mm plasterki.
3.     Cebulę pokroić w kostkę.
4.     Rozgrzać patelnię, wlać oliwę, wrzucić cebulę i karczochy. Posolić i smażyć przez 5 min.
5.     Podlać wodą i dusić pod przykryciem przez 15 min.
6.     Białą kiełbasę wyjąć z trzewa i rozdrobnić na małe kawałki.
7.     Dodać do karczochów i smażyć, aż zmieni kolor.
8.     Podlać winem i odparowywać przez 2 min.
9.     Doprawić, wlać śmietanę, wymieszać i doprowadzić do wrzenia.
10.  Posypać natką pietruszki i wymieszać.
11.  Wodę zagotować, wsypać sól, wrzucić makaron i gotować wg zaleceń na opakowaniu.
12.  Makaron odcedzić, przełożyć na patelnię i wymieszać z sosem. 



0 komentarze:

Prześlij komentarz