Chrupiące krokieciki z kapustą i grzybami to dobry pomysł
na szybki i tani obiad. Nie wymagają dużego nakładu pracy, a składniki są powszechnie
dostępne. Kapustę możecie dodatkowo doprawić pieprzem ziołowym - wzbogaci to jej
smak. Smacznego!
Ciasto naleśnikowe
2 jajka
250 ml wody
250 ml mleka
½ łyżeczki soli
300 g mąki pszennej typ 450 /
550
bułka tarta
olej rzepakowy do smażenia
1.
Zmiksować jajka z
wodą, wlać mleko i posolić.
2.
Wsypać mąkę,
zmiksować na jednolitą masę i ewentualnie odstawić na 10-15 min, aż troszkę zgęstnieje.
3. Rozgrzać patelnię i ostrożnie przetrzeć ją ręcznikiem papierowym namoczonym
w oleju.
4. Na środek patelni wlać 1 chochlę ciasta i rozprowadzić je szybko na całej
powierzchni, przechylając patelnią.
5. Smażyć z obu stron na złoty kolor
(ok. 1 min z każdej strony).
6. Natłuścić patelnię i smażyć naleśniki jw. Zostawić trochę surowego ciasta
do obtaczania krokietów.
7. Na środek każdego naleśnika kłaść po 2 łyżki farszu, składać 2 boki do
środka i zawijać w rulonik.
8. Naleśniki obtoczyć w pozostałym cieście, a następnie w bułce tartej i
smażyć na złoty kolor z obu stron.
9. Podawać z barszczem.
kapusta z grzybami (dodatkowo można doprawić ją pieprzem
ziołowym, a cebulę przysmażyć na oleju rzepakowym)
0 komentarze:
Prześlij komentarz