Krokiety z kapustą i grzybami

Drukuj

Chrupiące krokieciki z kapustą i grzybami to dobry pomysł na szybki i tani obiad. Nie wymagają dużego nakładu pracy, a składniki są powszechnie dostępne. Kapustę możecie dodatkowo doprawić pieprzem ziołowym - wzbogaci to jej smak. Smacznego!
 
Składniki, ok. 15 sztuk:
Ciasto naleśnikowe
2 jajka
250 ml wody
250 ml mleka
½ łyżeczki soli
300 g mąki pszennej typ 450 / 550

bułka tarta
olej rzepakowy do smażenia

1.    Zmiksować jajka z wodą, wlać mleko i posolić.
2.    Wsypać mąkę, zmiksować na jednolitą masę i ewentualnie odstawić na 10-15 min, aż troszkę zgęstnieje.
3.    Rozgrzać patelnię i ostrożnie przetrzeć ją ręcznikiem papierowym namoczonym w oleju.
4.    Na środek patelni wlać 1 chochlę ciasta i rozprowadzić je szybko na całej powierzchni, przechylając patelnią.
5.     Smażyć z obu stron na złoty kolor (ok. 1 min z każdej strony).
6.    Natłuścić patelnię i smażyć naleśniki jw. Zostawić trochę surowego ciasta do obtaczania krokietów.
7.    Na środek każdego naleśnika kłaść po 2 łyżki farszu, składać 2 boki do środka i zawijać w rulonik.
8.    Naleśniki obtoczyć w pozostałym cieście, a następnie w bułce tartej i smażyć na złoty kolor z obu stron.
9.    Podawać z barszczem.

kapusta z grzybami (dodatkowo można doprawić ją pieprzem ziołowym, a cebulę przysmażyć na oleju rzepakowym)


0 komentarze:

Prześlij komentarz