Roladki z indyka z papryką, pieczarkami i mozzarellą

Drukuj

Proste i smaczne roladki z piersi z indyka z papryką, pieczarkami, porem i mozzarellą. Z soków powstałych podczas duszenia mięsa można zrobić sos, zagęszczając go łyżeczką mąki. Danie podawać z frytkami, purée lub kluskami śląskimi.
 
Składniki, 6 sztuk:
Roladki
600 g piersi z indyka
sól do smaku
pieprz do smaku
½ łyżeczki pieprzu ziołowego
¼ małej czerwonej papryki pokrojonej w paski
2 średnie pieczarki pokrojone w plasterki
2 kawałki pora (po 5 cm) pokrojonego w paski
1 mozzarella pokrojona w grube paski
1 mała cebula pokrojona w ósemki
mały kawałek wędzonego boczku (opcjonalnie)

3 łyżki klarowanego masła / oleju rzepakowego

1.    Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w 2 cm plastry.
2.    Rozbić tłuczkiem, doprawić i ułożyć paprykę, pieczarki, por i mozzarellę.
3.    Zwinąć w roladki i związać nitką lub spiąć wykałaczkami.
4.    Obsmażyć z dwóch stron na złoty kolor razem z cebulą i boczkiem.
5.    Przełożyć do rondelka, zalać wodą do 1/3 wysokości mięsa i dusić do miękkości przez ok. 1 h.
6.    Podawać z frytkami, purée lub ziemniakami z wody.




0 komentarze:

Prześlij komentarz