Proste
i smaczne roladki z piersi z indyka z papryką, pieczarkami, porem i mozzarellą.
Z soków powstałych podczas duszenia mięsa można zrobić sos, zagęszczając go
łyżeczką mąki. Danie podawać z frytkami, purée lub kluskami śląskimi.
Roladki
600 g piersi z indyka
sól do smaku
pieprz do smaku
½ łyżeczki pieprzu ziołowego
¼ małej czerwonej papryki pokrojonej w paski
2 średnie pieczarki pokrojone w plasterki
2 kawałki pora (po 5 cm) pokrojonego w paski
1 mozzarella pokrojona w grube paski
1 mała cebula pokrojona w ósemki
mały kawałek wędzonego boczku (opcjonalnie)
3 łyżki klarowanego masła / oleju rzepakowego
1.
Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w 2
cm plastry.
2.
Rozbić tłuczkiem, doprawić i ułożyć paprykę,
pieczarki, por i mozzarellę.
3.
Zwinąć w roladki i związać nitką lub
spiąć wykałaczkami.
4.
Obsmażyć z dwóch stron na złoty kolor
razem z cebulą i boczkiem.
5.
Przełożyć do rondelka, zalać wodą do
1/3 wysokości mięsa i dusić do miękkości przez ok. 1 h.
6.
Podawać z frytkami, purée lub ziemniakami z wody.
0 komentarze:
Prześlij komentarz