Roladki wieprzowe z warzywami i mozzarellą

Drukuj

Bardzo smaczne roladki z warzywami i mozzarellą. Zrobiłyśmy je ze składników, które zawsze można znaleźć w lodówce. Zwykle podajemy je z purée ziemniaczanym i buraczkami, ale równie dobrze będą smakować z marchewką i groszkiem. Roladki można również przygotować z piersi z kurczaka.
 
Składniki, 8 roladek:
Roladki
600 g schabu
sól do smaku
pieprz do smaku
1 łyżeczka mielonego kminku
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
1 średnia marchewka pokrojona w paski
1 plaster selera pokrojony w paski
2 kawałki pora (po 5 cm) pokrojonego w paski
1 mozzarella pokrojona w 1 cm paseczki

mąka do oprószenia
3 łyżki klarowanego masła / oleju rzepakowego

1.    Schab opłukać, osuszyć i pokroić w 2 cm plastry.
2.    Rozbić tłuczkiem, doprawić i natrzeć czosnkiem od wewnętrznej strony.
3.    Na plastrach mięsa ułożyć warzywa i mozzarellę.
4.    Zwinąć w roladki i związać nitką lub spiąć wykałaczkami.
5.    Oprószyć mąką i obsmażyć z dwóch stron na lekko brązowy kolor.
6.    Przełożyć do rondelka wraz z pozostałymi warzywami, zalać wodą do 1/3 wysokości mięsa i dusić do miękkości przez ok. 1 h.


Purée ziemniaczane
1 kg ziemniaków
szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżka masła
80 ml śmietany kremówki 30% / mleka

1.    Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie.
2.    Przecisnąć je od razu przez praskę lub ugnieść tłuczkiem do ziemniaków, zetrzeć gałkę muszkatołową, dodać masło, śmietanę i dobrze wymieszać lub ugnieść tłuczkiem.


0 komentarze:

Prześlij komentarz