Bardzo
smaczne roladki z warzywami i mozzarellą. Zrobiłyśmy je ze składników, które zawsze
można znaleźć w lodówce. Zwykle podajemy je z purée ziemniaczanym i buraczkami, ale równie dobrze
będą smakować z marchewką i groszkiem. Roladki można również przygotować z
piersi z kurczaka.
Roladki
600 g schabu
sól do smaku
pieprz do smaku
1 łyżeczka mielonego kminku
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
1 średnia marchewka pokrojona w paski
1 plaster selera pokrojony w paski
2 kawałki pora (po 5 cm) pokrojonego w paski
1 mozzarella pokrojona w 1 cm paseczki
mąka do oprószenia
3 łyżki klarowanego masła / oleju rzepakowego
1.
Schab opłukać, osuszyć i pokroić w 2
cm plastry.
2.
Rozbić tłuczkiem, doprawić i natrzeć
czosnkiem od wewnętrznej strony.
3.
Na plastrach mięsa ułożyć warzywa i
mozzarellę.
4.
Zwinąć w roladki i związać nitką lub
spiąć wykałaczkami.
5.
Oprószyć mąką i obsmażyć z dwóch stron
na lekko brązowy kolor.
6.
Przełożyć do rondelka wraz z
pozostałymi warzywami, zalać wodą do 1/3 wysokości mięsa i dusić do miękkości
przez ok. 1 h.
Purée ziemniaczane
1 kg ziemniaków
szczypta gałki
muszkatołowej
1 łyżka masła
80 ml śmietany
kremówki 30% / mleka
1.
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w
osolonej wodzie.
2.
Przecisnąć je od razu przez praskę lub
ugnieść tłuczkiem do ziemniaków, zetrzeć gałkę muszkatołową, dodać masło,
śmietanę i dobrze wymieszać lub ugnieść tłuczkiem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz