Pavlova stracciatella z truskawkami

Drukuj

Po przepysznej bezie z ananasem, mango i kiwi przyszła kolej na równie wspaniałą Pavlovą z kawałkami gorzkiej czekolady i truskawkami. Nie przepadamy za bezą, ale w połączeniu z bitą śmietaną i owocami smakuje po prostu nieziemsko :) Deser polałyśmy waniliowym miodem z sokiem z limonki. Dodatkowo całość można posypać wiórkami gorzkiej czekolady. Uwaga: bardzo wciąga!
 
Składniki, 6 porcji:
Beza
3 białka (bardzo zimne)
175 g cukru pudru / drobnego cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej / skrobi kukurydzianej
1 łyżeczka octu winnego
35 g posiekanej gorzkiej czekolady

1.     Na papierze do pieczenia narysować ołówkiem okrąg o średnicy 19 cm. Odwrócić papier i wyłożyć nim blachę.
2.     Piekarnik nastawić na 130°C.
3.     Białka ubić na sztywną pianę (ok. 3 min).
4.     Połowę ilości cukru dodawać po 3 łyżki, ciągle miksując.
5.     Resztę cukru dodawać stopniowo po 1 łyżce, za każdym razem dokładnie miksując.
6.     Miksować jeszcze przez 2 min.
7.     Wsypać mąkę, wlać ocet i miksować przez 2 min. Piana powinna być sztywna, gęsta i błyszcząca.
8.     Wymieszać niedokładnie z czekoladą.
9.     Wyłożyć pianę na wcześniej przygotowaną blachę, starając się nie wyjeżdżać za narysowaną linię.
10.  Rozprowadzić pianę, tworząc w środku niewielkie wgłębienie i rozsmarowując szpatułką boki ku górze.
11.  Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 1 h (bez termoobiegu). Beza powinna być chrupiąca z zewnątrz i miękka w środku.
12.  Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i całkowicie ostudzić bezę. 

Krem
300 ml śmietany kremówki 30% / 36% (dobrze schłodzonej)
300 g truskawek
1 ½ łyżki miodu
1 łyżka soku z limonki
½ laski wanilii

1.     Śmietanę ubić na sztywno i schować do lodówki.
2.     Truskawki pozbawić szypułek i przekroić na pół (większe w ćwiartki).
3.     Miód wymieszać z sokiem z limonki i nasionkami z laski wanilii.
4.     Bezę przełożyć na talerz lub paterę, na środek wyłożyć bitą śmietanę, owoce i polać miodem.
5.     Przechowywać w lodówce.


1 komentarze: