Po
przepysznej bezie z ananasem, mango i kiwi przyszła kolej na równie wspaniałą
Pavlovą z kawałkami gorzkiej czekolady i truskawkami. Nie przepadamy za bezą,
ale w połączeniu z bitą śmietaną i owocami smakuje po prostu nieziemsko :) Deser
polałyśmy waniliowym miodem z sokiem z limonki. Dodatkowo całość można posypać wiórkami
gorzkiej czekolady. Uwaga: bardzo wciąga!
Beza
3 białka (bardzo zimne)
175 g cukru pudru / drobnego cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej / skrobi
kukurydzianej
1 łyżeczka octu winnego
35 g posiekanej gorzkiej czekolady
1.
Na papierze do pieczenia narysować
ołówkiem okrąg o średnicy 19 cm. Odwrócić papier i wyłożyć nim blachę.
2.
Piekarnik nastawić na 130°C.
3.
Białka ubić na sztywną pianę (ok. 3
min).
4.
Połowę ilości cukru dodawać po 3
łyżki, ciągle miksując.
5.
Resztę cukru dodawać stopniowo po 1
łyżce, za każdym razem dokładnie miksując.
6.
Miksować jeszcze przez 2 min.
7.
Wsypać mąkę, wlać ocet i miksować
przez 2 min. Piana powinna być sztywna, gęsta i błyszcząca.
8.
Wymieszać niedokładnie z czekoladą.
9.
Wyłożyć pianę na wcześniej
przygotowaną blachę, starając się nie wyjeżdżać za narysowaną linię.
10. Rozprowadzić
pianę, tworząc w środku niewielkie wgłębienie i rozsmarowując szpatułką boki ku
górze.
11. Wstawić
do nagrzanego piekarnika i piec przez 1 h (bez termoobiegu). Beza powinna być
chrupiąca z zewnątrz i miękka w środku.
12. Wyłączyć
piekarnik, uchylić drzwiczki i całkowicie ostudzić bezę.
Krem
300 ml śmietany kremówki 30% / 36% (dobrze
schłodzonej)
300 g truskawek
1 ½ łyżki miodu
1 łyżka soku z limonki
½ laski wanilii
1.
Śmietanę ubić na sztywno i schować do
lodówki.
2.
Truskawki pozbawić szypułek i
przekroić na pół (większe w ćwiartki).
3.
Miód wymieszać z sokiem z limonki i nasionkami
z laski wanilii.
4.
Bezę przełożyć na talerz lub paterę,
na środek wyłożyć bitą śmietanę, owoce i polać miodem.
5.
Przechowywać w lodówce.
OdpowiedzUsuńPavlova kusi wyglądem i smakiem - gratuluję :)))